MAMAKLUB

Új találmány a császármetszéshez, hihetetlenül boldogok a kismamák

A császármetszés is lehet élmény: állítják az ausztrál orvosok, akik egy olyan módszert vezettek be, melynek segítségével a mûtéten átesett anyukák is elmondhatják, hogy nagyon szép élményben volt részük.
  • Szerző: ripost

A császáros kismamák sokszor panaszkodnak, hogy számukra nem ugyan olyan élmény a szülés, mint azoknak a nőknek, akik természetes úton hozhatják világra kisbabájukat. Ezen a fájdalmon próbált most enyhíteni egy ausztrál orvoscsoport.

Napjainkban világszerte növekszik a császárral születő babák száma. Ennek egyik oka, hogy egyre idősebben szülnek a nők. Miután ennek nagyobb a kockázata, az orvosok rendszerint a műtéti megoldást javasolják. Ausztráliában például a kismamák közel egyharmada a császármetszéssel történő szülést választja. S talán mindez annak is köszönhető, hogy ma már ezt a beavatkozást, ha csak lehet, nem altatásban végzik.

Az új program azonban ennél is tovább megy. Lényege, hogy a császármetszés előtt egy fóliát helyeznek el az anya arca előtt. Tehát láthatja majd, amint az orvosok óvatosan kiemelik a gyermeket. A műtét gerinc közeli érzéstelenítéssel történik. Az operált terület ugyan le van takarva, de a folyamatról az orvosok és a szülésznő végig tájékoztatja az anyukát. Természetesen az apa vagy valamelyik családtag is jelen lehet a szülésnél, hiszen az ő lelki támaszuk is nagy segítség. Ez a módszer egészen másként hat az anyára, mintha altatásban végeznék a műtétet. Igaz, nem hagyományosan vajúdik, ám végig ott van, és látja a világra segített gyermeket, néhány perc múlva pedig a kezében tarthatja.

Természetesen mindez a programozott szülésekre érvényes, ahol orvos és páciense közösen dönt a műtét módjáról. A költségeket Ausztráliában az egészségbiztosító teljes mértékben fedezi. A császármetszés komoly beavatkozás. A programot az ausztrál szülész-orvosok azoknak a kismamáknak indították el, akik kénytelenek császárral szülni.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?