MAMAKLUB

Terjed a gyermekkereskedelem Magyarországon

Különösen a 35-40 év fölötti házaspárok próbálkoznak az örökbefogadással, lehetőleg pánikszerû gyorsasággal. Õket célozzák meg azok az anyák, akik azért tartják meg a gyermeket, hogy pénzt kapjanak érte.
  • Szerző: ripost

Itthon évente 20 ezer gyermek vár örökbefogadásra, de erre csak 900 pár kap lehetőség egy évben. A várólista hosszú, a jogi procedúra pedig körülményes és a kétségbeesett 35-40 év fölötti házaspárok már nem akarják kivárni a hivatalos várakozási időt. Inkább illegálisan fogadnak örökbe. És ami döbbenetes! Vannak anyák, akik a nem várt terhesség, vagy anyagi gondok miatt az interneten keresnek örökbefogadó szülőt, persze pénzért. Ami napok óta borzolja a hangulatot, hogy egy vidéki pár szorult anyagi helyzetében 5 millió forintot kért születendő gyermekéért, derült ki nemrégiben egy tévéműsorban.

                                                                                                                                             A A rendőrséghez még nem érkezett feljelentés a pár ellen, pedig gyermeket pénzért eladni vagy venni bűncselekmény, akár 3 év börtön is járhat érte. Az eset nem egyedi mondta Budavári Zita a Bölcső Alapítvány vezetője. Egyre többen vannak, akik komoly összegekért vállalják az anyaságot. Õk rendszerint több házaspárral is felveszik a kapcsolatot, mindegyiktől előleget kérnek és előfordul, hogy amikor a gyermek megszületik, nem adják örökbe. Vagy évekkel később is pénzt követelnek az örökbefogadó szülőktől. Tehát a legjobb megoldás a hivatalos út betartása, még akkor is, ha éveket kell várni. 

Nálunk hét civil szervezet foglalkozik a krízishelyzetben levő várandós nők segítésével és a nyílt örökbe adással. Közülük a Bölcső Alapítvány a legrégebbi melynek vezetője Budavári Zita, aki maga is örökbefogadó szülő. A Bölcső és a nyomában létrejövő alapítványok, egyesületek felgyorsították a magyar örökbefogadási gyakorlatot. Az újszülöttek már nem állami gondozásba, hanem az alapítványok közreműködésével rögtön családba kerülnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?