MAMAKLUB

Szülők figyelem! Íme a lista, mit kell még megtenni iskolakezdés előtt

A nyár csupa öröm: strand, fagyi, rajzfilmek, pihenés. Ám hamarosan megváltoznak a dolgok, úgyhogy itt az ideje, hogy megelőzd az iskolai stresszt, még mielőtt az év megkezdődne. Különösen az elsősökkel fontos a felkészülés, de a nagyobbaknak sem árt.
  • Szerző: Ripost

Készítsd elő az íróasztalt!

Akár a saját íróasztalán, akár a konyhaasztal sarkán írja a gyerek a házi feladatot, legyen egy erre kijelölt, rendetlenségtől mentes helye. Ami nem szolgálja ezt a célt, azt vedd le az asztalról.

Gyakorold a reggeli rutint!

Vegyétek át néhányszor, mennyi időre van szükség a reggeli elkészüléshez, és ahhoz, hogy autóval vagy busszal odaérjetek a suliba (és persze számoljátok bele a szeptember elején várható csúcsforgalmat is). Így kivédhető az első napok őrülete, és a késések.

Beszélgessetek a napirendről!

Beszéld meg a gyerekekkel, vagy ami még jobb, készítsetek rajzos-fényképes naptárat arról, hogy is alakul majd a napjuk. Tervezd be a szabadidőt és a házi feladat elkészítésére szánt időt is. Minél inkább tisztában vannak a gyerekek a saját kötelességükkel és napirendjükkel, annál könnyebb lesz számukra azt betartani.

Találkozzatok a tanítóval!

Ha a gyerek még nem találkozott a tanítójával vagy az új osztályfőnökével, mert elsőbe megy, felső tagozatba lép, vagy új tanárt kapnak, akkor igyekezz megszervezni, hogy még a becsengetés előtt sor kerüljön az első találkozásra. Így nem kell majd izgulni az első napon.

Játsszatok együtt legalább egy osztálytárssal!

Ha most megy iskolába a gyerek, vagy épp iskolaváltás előtt álltok, érdemes összehozni egy találkozót egy leendő osztálytárssal. Máris más érzésekkel megy be a suliba, ha van egy barátja.

Hallgasd meg!

Hagyd, hogy elmondja, mit érez az iskolakezdéssel kapcsolatban, mert a félelmet úgy lehet a legkönnyebben legyőzni, ha megnevezed, mitől is félsz. Nincs ezzel semmi baj, senkinek nem könnyű a váltás, de biztasd, hogy menni fog.

Élvezzétek ki a szünetet!

Ne tölts meg minden percet programokkal, legyen idő arra is, hogy egyszerűen együtt legyetek. Pár nap múlva úgyis sűrű lesz a program.

És ezeket olvastad már?