MAMAKLUB

Pitypang, tulipán vagy orchidea? Itt a kulcs a gyereked viselkedéséhez!

Indigó-gyerekekről már hallottunk, de vajon kik a tulipán-, a pitypang- és az orchidea-gyerekek? Egy amerikai gyerekorvos elárulja, és azt is, hogyan kell a különböző típusú csemetéket nevelni.

Dr. . Thomas Boyce amerikai gyerekorvos szerint a gyerekeket saját érzékenységüknek megfelelően kell nevelni, és amelyik szülő tudja, mennyire érzékeny a gyereke, kulcsot kaphat viselkedésének megértéséhez. De milyen típusok léteznek?

Gyerekek 01

Fotó: Pixabay.com

Érzékeny orchideák

Az orchidea-gyerekek érzelmi reakciókészsége nagyon magas: hiperérzékenyek, szorongós, és érzelmileg „törékenyek” lehetnek. A legegyszerűbb eseményekre, vagy akár egy szomorú filmre is eltúlzottnak tűnhet a reakciójuk. A feszültséget, a nehézségeket nem bírják jól, támogató környezetben viszont kinyílnak. Mély érzelemviláguk egyszerre áldás és átok. A szülőknek azt kell tudomásul venniük, hogy empátiájuk, érzékenységük és kreativitásuk ajándék. Olyannak kell őket elfogadni, amilyenek, mert a kritikát nem tűrik jól. Kritikusok között alulteljesíthetnek, míg elfogadó légkörben jobbakká, akár kiemelkedőekké válhatnak.

Figyelni kell az életükben a stressz és a rohanás elkerülésére, vagy tompítására – minél többször kell őket a természetbe vinni, csendes környezetet teremteni számukra, vagy egyszerűen kisebb létszámú, szelídebb gyerekekből álló osztályt keresni. Ha pedig valaki szerint túlóvód a gyerekedet, akinek „edződnie” kellene, nyugodtan szereld le – te tudod, mit miért csinálsz.

Fotó: Pixabay.com

Erős pitypangok

Ahogy a pitypang is képes a legrosszabb körülmények között is kinőni, a pitypang-gyerek is sokat kibír, és könnyen alkalmazkodik. Nem aggódik, nem stresszel, viszont másokkal is kevésbé empatikus. Extrovertált, nyugis, de a kutatások szerint a pitypang-gyerekek azok, akiket például az iskolai bántalmazás elleni érzékenyítés sem igazán mozgat meg. Szülőként az a feladatod, hogy tudd: a gyereked erős, de nem legyőzhetetlen. Ha bántják, ne bízz abban, hogy úgy sem érdekli, inkább beszélgess vele az érzéseiről, mert lehet, hogy a mélyben egészen más a helyzet. A támogatásodra ugyanúgy szüksége van, mint az érzékeny gyerekeknek. Arra sem árt emlékeztetned, hogy mások érzékenyebbek mint ő, ezt vegye figyelembe.

Fotó: Pixabay.com

Középutas tulipánok

A tulipán-gyerekek a két kategória közé esnek: ellenállóbbak, mint az orchideák, de gyengébbek a pitypangoknál. A szüleik számára néha kicsit kiszámíthatatlannak tűnnek, hiszen nem egyértelmű, mire hogyan fognak reagálni. A rutin, a családi szertartások jót tesznek nekik, és mind a gyerekek, mind a szülők sokat profitálnak az őszinte beszélgetésekből. Így kiderülhet, miért reagált a gyerek egy-egy helyzetre úgy, ahogy, hol érzékenyebben, hol nyugodtabban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?