MAMAKLUB

Így segíts a gyereknek otthonról tanulni anélkül, hogy megőrülnél!

Amióta a gyerekek online tanulnak, a szülők többsége az őrület szélén táncol. Vajon hogy lehet mindezt úgy megoldani, hogy a gyerek se maradjon le a tananyaggal, a szülő se terhelődjön túl, és közben valami hosszú távon hasznosat is megtanítsunk nekik?

Elmagyarázni az anyagot, segíteni a házi feladatban, és főleg: rávenni a gyereket, hogy otthon tanuljon – ez a feladat lassan a szülők egész munkanapját kitölti. De vajon mit tanácsolnak a tanárok, hogy hatékony legyen az online otthon tanulás?

otthontanulás 01

Fotó: Pixabay.com

Legyen napirendetek!

Nem kell percre pontosan beosztani mindent, a legfontosabb a rugalmasság – de azért valamiféle napirendre mégis szükség van ahhoz, hogy ne folyjon ki az egész család kezéből az idő. Legyen meghatározott ideje a lefekvésnek, a felkelésnek, a közös étkezéseknek, a tanulásnak, a szórakozásnak – ezen belül pedig lehet rugalmasan alakítani a kereteket.

Szüntesd meg a figyelemelterelést – de csak normális határokon belül!

Persze, mindannyian tudjuk, hogy a kütyüket érdemes kikapcsolni tanulás közben, a tankönyvet pedig nem a tévé előtt kell elolvasni. De ennek is van egy határa: ahogy a gyerek az iskolában is beszélhet a társaival, úgy otthon sem baj, ha megválaszol egy-két chat-üzenetet tanulás közben.

Szánd rá a kellő időt, és támogasd az önállóságot!

Segíts a gyereknek reggel listát írni a feladatairól, és felmérni, mennyi időbe kerül az egyes feladatok megoldása. Hagyd, hogy beossza az idejét, és önállóan ismerkedjen a feladatokkal, csak akkor segíts, ha valóban szükség van rá. Ha ezt most megszokja a gyereked, ennek az önállóságnak egész későbbi pályafutása során hasznát veszi majd, hiszen nem kell majd mindig másoktól várnia a részletes utasításokat. Arra viszont vigyázz, hogy ne csaphassa össze a feladatait, valóban rászánja a megfelelő időt az alapos munkára. Ha valami gyanúsan hamar elkészül, inkább ellenőrizd. Vedd rá, hogy tantárgyanként körülbelül háromnegyed órán keresztül képes legyen koncentrálni a feladatra.

otthon tanulás 02

Fotó: Pixabay.com

Szeresd meg a technikát!

Eljött az idő, amikor nem félhetünk tovább a modern technikától, ehelyett inkább megtanulhatjuk belátással használni. Figyelj oda, milyen platformokon tanul a gyerek, és lehetőség szerint te is tanuld meg őket legalább alapszinten kezelni.

Lépj kapcsolatba a tanárokkal!

A legtöbb osztálynak van saját Facebook-csoportja vagy levelezőlistája, de akár e-mailben is kapcsolatba léphetsz a tanárokkal, ha valamelyik leckével nem sikerül boldogulni, vagy egyszerűen csak visszajelzésre van szükséged a gyerek munkájával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?