MAMAKLUB

Nem szeret a gyerek olvasni? Mutatjuk a trükköt, hogy könyvimádó legyen

Szeretnéd, ha a gyereked többet olvasna? A legjobb trükk, ha már egész kicsi korától mesélsz neki, hozzászoktatod a könyvekhez. De iskolás korban sincs késő az olvasóvá neveléshez. Mutatjuk, hogyan csináld.
  • Szerző: Ripost

Olvass neki akkor is, ha már tud olvasni

Ha egész kicsi korától szokás volt nálatok az esti mese, akkor egyszerűen csak nem kell abbahagyni. Ha pedig nem, akkor még mindig nem késő rászokni – sok gyereknek könnyebb így megbarátkozni a könyvekkel, mint ha neki magának kellene olvasnia.

Menjetek könyvtárba

Minél hamarabb vidd el a gyerekkönyvtárba, és váljon ez rendszeres szokássá a család életében. Ezzel ráadásul spórolsz is, nem kell mindig új könyveket venni.

Figyelj rá, hogy halad az iskolában

Ha gyanakodni kezdesz arra, hogy esetleg diszlexia vagy hasonló problémák miatt kerüli az olvasást a gyerek, minél hamarabb konzultálj szakemberrel. Ha szükség van rá, annál jobb, minél hamarabb kezdik meg a fejlesztését. Ha pedig nincs semmi baj, akkor legalább rövid úton megnyugodhatsz.

Arról olvasson, ami érdekli

Ha könyvet vásárolsz, az szóljon arról, ami a legjobban érdekli, a póniktól a markológépekig.

Szoktasd rá a sorozatokra

Rengeteg gyerekkönyv-sorozat kapható, ha az első részt megkedveli, akkor a többi, sőt, az író más művei is érdekelni fogják.

Az ebook is jó lehet

Ha a gyereked szívesebben ül a számítógép, mint a könyv mellett, akkor vásárolj ebookokat, amelyet a számítógépen vagy tableten olvashat. Ha ezekkel megszereti az olvasást, akkor később a papírra nyomtatott könyvet se fogja elutasítani.

Olvass te is

A jó példa ragadós: ha a gyerek azt látja, hogy az olvasás rendszeres tevékenység a családban, neki is természetes lesz mindez.

Rendezz be egy hívogató olvasósarkot

Szerelj fel egy hintát

A közelben lehetőleg legyen egy asztalka vagy polc a kedvenc könyveivel, néhány plüssállat, párna és természetesen jó megvilágítás.

Használd ki az emeletes ágyat

Ha marad hely az emeletes ágy alsó szintjén, legyen itt az olvasósarok: tegyél ide egy kényelmes fotelt, olvasólámpát és polcokat a könyveknek.

Építs padot a könyvespolcra

Így nem kell messzire menni a kedvenc olvasmányokért.

Függessz fel egy sátrat

Így készül a tökéletes búvóhely a nyugodt olvasáshoz.

Az ablak mellett a legjobb olvasni

A kandalló vagy a fűtőtest mellett olvasni, és közben időnként kinézni a külvilágra - a legjobb időtöltés.

Építs várat egy beugróból

Még jobb, ha többszintes: az alsó szintre kerülhetnek a játékok, felül pedig félre lehet vonulni olvasni egy kicsit.

A legegyszerűbb olvasósarok: egy kényelmes, vastag párna és egy girland a falra.

És ezeket olvastad már?