Létrehozva: 2018.02.13.

Mit tehetünk, ha rosszul sikerült a gyerek félévi bizonyítványa?

Ez az idõszak nemcsak a farsangé, hanem a félévi bizonyítványok kiosztásáé is. De mi a teendõ, ha a gyerek nem teljesített olyan fényesen, ahogy szerettük volna?

Sajnos még mindig van olyan család, ahová alig mer hazamenni a gyerek a félévi bizonyítványával. Pedig ha valamitől nem fog jobban tanulni senki, az a szidás és a büntetés. De hogyan reagáljon a szülő a félévi bizonyítványra, ha az nem sikerült fényesen?

A félévi értékelés a legtöbb esetben aligha lehet meglepetés: az év közbeni jegyeket nyomon követve nagyrészt sejthető, milyen jegyeket visz haza a gyerek majd félévkor. Épp ezért már év közben is érdemes utánanézni, mi okozza, hogy nem igazán muzsikál jól egy tárgyból: nem érti az anyagot, vagy esetleg nem jön ki jól a tanárral, esetleg valamilyen tanulási zavar (pl. diszlexia, diszkalkulia) állhat a háttérben?

A büntetés, szidás ritkán éri el a célját: ráadásul aligha lesz motivált a gyerek a tanulásban, ha eltiltjuk az edzéstől, a barátaitól vagy a szórakozástól. A sporttól különösen nem érdemes távol tartani, hiszen a fizikai aktivitás jó hatással van az egészségére, ráadásul a szellemi teljesítményt is javítja. Sokkal többet ér vele, ha egy óra szaladgálás után ül le tanulni a gyerek, mint ha egész délután a szobában görnyed a könyvek felett.

Az is fontos, hogy ne önmagukban a jegyeket értékeljük, hanem az azok mögött álló munkát. Lehet, hogy egy nehezen kiküzdött hármasban több erőfeszítés van, mint egy kegyelemötösben... Ha a gyerek megteszi, amit tud, akkor azt mindenképpen értékelnünk kell. Ha viszont itt van a hiba, akkor azt kell megbeszélnünk, és szükség esetén akár ellenőriznünk. Ha valamit nem ért, abban mindenképpen segítsünk, vagy akár vonjunk be egy hozzáértő ismerőst, végső esetben magántanárt. De az esetleges tanulási zavaroknak is fontos utánajárni, mivel ezeken lehet segíteni, ha tudjuk, mi a baj. A tanulásnak is van technikája, lehet, hogy ezen érdemes javítani, személyre szabott technikákat kitalálni, hogy hatékonyabb legyen az erőfeszítés.

Végül pedig a legfontosabb: ne a jegyekben mérjük a szeretetünket. A gyerekünk akkor is a gyerekünk, ha történetesen nem jó tanuló. Éreztessük vele, hogy akármilyen is az a bizonyítvány, mi mellette állunk, és ismerünk egy seregnyi szerethető, jó tulajdonságát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelenül menekült és sikítozott a TV2 egyik modellje - videó

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok, megjósolták Szoboszlaiék Eb-teljesítményét – Videó

vg.hu

Már csak a csoda segíthet: Varga Mihály rossz hírt közölt a nyugdíjasokkal – lehetett sejteni, hogy ez lesz

metropol.hu

Óriási meglepetés érheti Szoboszlait: kiderült, ki lehet a Liverpool új edzője

magyarnemzet.hu

Ellepték a rendőrök Budát, utóbb elmondták, mi történt

origo.hu

Családja nélkül hagyta el az országot Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-