MAMAKLUB

Már a kétéveseket is megbetegítik az okostelefonok

A kutatások szerint már a kicsiknek is egyre több lelki problémát okoz a mobilhasználat. A szakértők szerint már napi egy óra mobilozás is károsan hat az egészségükre.
  • Szerző: Ripost

Már napi egy-két óra mobiltelefonozás jelentősen növeli a lelki problémák kockázatát – erre jutottak amerikai kutatók, akik szerint a túl sok képernyő-bámulás hatására a kicsik szorongóvá vagy lehangolttá válnak, ugyanakkor a világra való kíváncsiságuk jelentősen csökken. Az érzelmi stabilitásuk is kárt szenved, nem tudnak uralkodni magukon, és kevésbé lesznek hajlandóak befejezni a feladataikat.

A legnagyobb veszélyben persze a képernyőfüggő tizenévesek vannak, de a 10 év alattiak, és a legkisebbek fejlődő agyára is hatással van a képernyő.

Épp ezért nagyon fontos, hogy a szülők odafigyeljenek arra, mivel is töltik a gyerekek a szabad idejüket. Az életükbe bele kell férnie a megfelelő mennyiségű pihenésnek, a sportnak, a tanulásnak és a társas tevékenységeknek, ehhez pedig az kell, hogy korlátozzák a képernyő előtt töltött időt, legyen az akár számítógépes játék, akár tévézés. A kettő-öt éves gyerekek esetében ez az időtartam semmiképp ne legyen több egy óránál, az iskolások és tizenévesek esetében pedig két óránál.

A kutatók több mint 40 000 amerikai háztartást mértek fel ebből a szempontból. A kérdőívekből az derült ki, hogy a tizenévesek szélsőséges esetben akár hét órát is eltöltenek a képernyő előtt. Ettől viszont kétszeresére nő körükben a szorongás és a depresszió kockázata azokhoz képest, akik naponta mindössze egy órát töltenek az elektronikus eszközökkel.

Ugyanakkor az is világossá vált, hogy a közösségi médiában töltött idő rosszabbul hat a mentális egészségre, mint a tévézés – a kicsik pedig elsősorban ez utóbbit művelik. Ám ebben a korosztályban is megfigyelhető, hogy az az óvodás, aki 3-4 órát tölt a tévé előtt, kétszer annyi esetben veszti el az önuralmát, és 46 százalékkal kevésbé tud lenyugodni, mint azok, akik csak egy órát töltenek a televízió előtt. Minél több ideje megy el a gyereknek a képernyők előtt, annál kevésbé hajlandóak befejezni a feladataikat, és annál kevésbé érdeklődnek az új dolgok elsajátítása iránt. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy sok gyerek esetében a túlzott kütyüzés alvászavarokhoz, elhízáshoz vezethet. Ráadásul, akik a társasági életük színteréül is kizárólag az online médiát használják, gyakran kevésbé rátermettek szociális helyzetekben, és gyakrabban esnek áldozatul az online zaklatásnak is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?