MAMAKLUB

Ilyenek az orchidea gyerekek: A tiéd vajon közéjük tartozik?

Különlegesnek születnek ezek a gyerkőcök, és legtöbbször egyáltalán nem egyszerû számukra a felnőtté válás. Kreativitásuk és érzékenységük teszi őket mássá - és utóbbi pokollá is teheti az életüket, ha a szülő nem figyel...
  • Szerző: Ripost

 Ezoterikus körökben nem ritka, hogy a gyerektípusokat hangulatfestő gyűjtőnevekkel látják el, a különleges képességű indigó gyerekek példája a legjobb erre. Az orchidea gyerek kifejezés azonban tudományos körökből ered, és genetikai bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy ezek a gyerekek egészen mások, mint a társaik.

Az orchidea elnevezés nem véletlen, hiszen ahogyan ez a csodaszép virág, úgy ezek a gyerekek is csak a megfelelő körülmények között képesek „virágozni.” Ha a szülők nem jól kezelik az érzékenységüket, elhanyagolják, súlyosabb esetben bántalmazzák őket, akkor, akárcsak az orchidea, elhervadnak, és felnőtt korukban önpusztító életmódot folytatnak. Mindez egy átfogó kutatás során derült ki, ahol arra voltak kíváncsiak, vajon min múlik, hogy a rossz körülmények között felnőtt gyerekek egy része elkallódik, drog- vagy alkoholfüggő lesz, míg más részük teljes életet él. Rájöttek, hogy a kulcs a génekben van, és azt is megtalálták, melyik felelős az önveszélyes életmódért.

A CHRM2 gén lehet a válasz; pontosabban az a változata, ami az érzékenységet okozza. Azokat a gyerekeket, akik ezt a változatot hordozzák, orchidea-gyerekeknek, a másik csoportot pitypang-gyerekeknek nevezték, mert a pitypang mostoha körülmények között is képes virágozni, még a beton repedéseiben is felüti a fejét. Az orchidea génnel rendelkező gyerekek rendkívül kreatívak, gyorsan tanulnak és alkalmazkodnak, ezért sikeres életük lehet felnőttkorukban. Mindez azonban csak akkor lehetséges, ha a szülők jól kezelik az érzékenységüket.

A hosszú, tizenhét éven keresztül tartott kutatás során megállapították azt is, hogy az orchidea gyerekek és a pitypang gyerekek közötti különbség kamaszkorban ütközik ki leginkább. Azok az orchidea gyerekek, akik megfelelő nevelést kaptak, kiemelkedően teljesítenek, míg akik nem, azok problémás kamaszok lesznek: isznak, elhanyagolják az iskolát, és agresszívvá válnak.

Ha a gyereked nagyon érzékeny, visszahúzódó, nehezen barátkozik, és úgy látod, kicsit csodabogár, akkor érdemes kiemelten odafigyelned rá, javasolják a szakemberek. Ha ugyanis a szülő hagyja, hogy az orchidea gyerek kibontakoztassa a képességeit, és a szülő számára néha furcsának tűnő útját járja, akkor sikeres és boldog felnőtt válhat belőle.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?