Létrehozva: 2018.09.11.

Így teszi tönkre a gyereket szeptemberben a suli, segíts neki

Akár elsõbe megy a gyerek, akár már a sokadik évét tapossa az iskolapadban, a szeptember mindenképpen megviseli. A nyár szabadsága után nehéz visszaállni az iskola kötött rendjébe, ha pedig a szülõ is épp emiatt stresszel, az tovább ronthatja a helyzetet.

A szabad és élményekkel teli nyár után nem könnyű visszaülni az iskolapadba, megbirkózni a szellemi terheléssel és a kötöttségekkel. Az elsősök számára nagy fordulópont az iskolába lépés az óvoda után, de annak sem megy egyszerűen a váltás, aki már nem újonc az iskolarendszerben. Az érzékenyebb gyerekek akár a szorongás tüneteit is mutathatják, például rágni kezdhetik a körmüket, vagy rosszul alszanak. Aki pedig nem tudja kipihenni magát, az hamar kimerül.

Ne stresszeld túl

A legfontosabb, hogy szülőként ne stresszeld túl az iskolát. Nem dől össze a világ, ha a gyerek hibázik egy dolgozatban, vagy nem jár ötféle különórára. A szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy a későbbi karrier nem azon múlik, hogy kitűnő volt-e a gyerek vagy sem. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy szabadjára kell hagyni, a tanulás nagyon is fontos dolog. Az viszont nem baj, ha megvannak a saját felelősségi körei (például a másnapi holmi összekészítése), és nem akarod az iskolai élet minden apró részletét ellenőrizni. Hosszú távon az a legfontosabb, hogy a gyerek megőrizze az érdeklődését, a tanuláshoz való lelkes hozzáállását, akkor is, ha nem ér el minden felmérőben maximális pontszámot.

Fontos a beszélgetés

A beszélgetés viszont nagyon fontos. Azt is érdemes megbeszélni, hogy halad a tanulással, mire kell jobban figyelnie. Ha hibázik, nem baj, de jó, ha együtt megnézitek, mit lehet tanulni a hibából. Az pedig még fontosabb, hogy tudjátok, mi történik az osztályban – így lehet elejét venni az esetleges bántalmazási ügyeknek is. Az sem baj, ha a szülők és a pedagógusok időnként beszélgetnek egymással, hogy az esetleg rejtve maradt ügyek is kiderüljenek. És persze arról is jó beszélni, hogyan illik, és hogyan nem illik viselkedni az iskolában. Lehet, hogy a gyerek esetleg nem is sejti, hogy amit csinál, az másoknak rosszul esik, vagy kellemetlen, vagy nem ismeri fel, hogy bizonyos dolgokat nem kellene eltűrnie. A közhiedelemmel ellentétben nem normális dolog, ha a gyerekek huzamosabb ideig rosszul érzik magukat az iskolában – ha ez a helyzet, akkor azzal foglalkozni kell.

Figyelj a testi fejlődésére

Érdemes rendszeres időközönként orvosnak ellenőrizni a gyerek látását, hallását, tartását. Ha ugyanis nem látja rendesen a táblát, nem hallja jól a tanárt, vagy fáj a háta a padban, az iskolai problémákat is okozhat.

Jusson idő a pihenésre

A megfelelő pihenés a felnőtteknek és a gyerekeknek is egyaránt fontos. Az elegendő alvás nagyon fontos, de az is jó lenne, hogy a mindennapokban jusson idő a kikapcsolódásra, egy kis szabad játékra, ne szóljon felkeléstől lefekvésig minden csak a tanulásról.

Kényelmes reggeli rutin

Ha reggel van egy bejáratott rutin, sokkal gördülékenyebben, nyugodtabban indul a nap. Keljetek fel időben, ne hagyjátok a készülődést az utolsó percre. Legyen idő a kapkodástól mentes öltözködésre, és a reggelire is, hiszen az éhes gyerek nehezen tud figyelni az órákon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elon Musk döbbenetes jóslata az amerikai elnökválasztásról mindenkit sokkolt

origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

life.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Az Oroszlán hullámvasúton utazik, a Szűznek önvizsgálatra van szüksége

vg.hu

Ő Bíró Ada, a köztévé új mesterséges intelligencia műsorvezetője

life.hu

Nem a férjéhez fordul Katalin a nehéz időkben: másik férfi a legnagyobb támogatója

magyarnemzet.hu

Szoboszlai nem örülhet, szavaztak a Liverpool szurkolói, ki kell a kezdőcsapatba

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

mindmegette.hu

Laktató krumplis-kolbászos pite: Martha Stewart receptjét ki kell próbálnod!

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-