Létrehozva: 2016.05.02.

Így tanítsd meg a gyermekedet bocsánatot kérni!

Ne csak számon kérd, hanem tanítsd meg arra, hogy szívébõl szóljon, ha megbán valamit.

Egy kisgyereknek az évek során gyakran mondjuk el, hogy adott helyzetben márpedig elnézést kell kérnie. És ezzel nem csak arra tanítjuk meg, hogy elgondolkozzon a tettein, hanem arra is, hogy bizonyos helyzetekben a bocsánatkérés nagyon fontos és szép dolog. De biztos, hogy valóban érti is, miért és hogyan van erre szükség? Nem elég rászólnunk. Legyen az a cél, hogy kötelesség helyett őszintén érezze azt, amit kimond. Valóban értse és érezze azt, amit szeretnénk átadni neki.

Így tudod a leghatékonyabban elérni ezt.

Lépjetek egyet hátra

A gyereked egy vita hevében csúnyát mondott egy barátjára vagy megütötte őt? Ahelyett, hogy azonnal bocsánatkérésre szólítod fel, lépjetek egy lépést hátra, és onnan gondoljátok végig együtt a történteket. Először engedd, hogy megnyugodjon. Amikor már nyugodtabb, akkor sokkal könnyebben és mélyebben fogja megérteni, hogy tettével fájdalmat okozott. Ekkor már szívből és őszintén fog tudni elnézést kérni.

Gondoljátok át, mi történt

Beszélgetéssel, kérdésekkel vezesd rá, hogy milyen következményekkel jár a cselekedete. Kérdezd meg, mit gondol a helyzetről. Kérdezd meg, vajon mit érezhet a másik, illetve ő hogyan érezné magát fordított szereposztásban. Idézz fel vele egy hasonló szituációt, amikor ő volt az, aki fájdalmat élt át. Kérdezd meg, vajon mit csinálna egy következő, hasonló helyzetben másképp. Kérdéseid ne szemrehányások legyenek! Fontos, hogy őszinte beszélgetést folytassatok egymással.

Mutass jó példát

Ne csupán beszélgetéssel, hanem tetteiddel is mutasd meg neki, milyen módon, mikor és hogyan érdemes bocsánatot kérni. Ha például ő az, aki felbosszant téged valamivel, te azonban az indokoltnál ingerültebben reagálsz rá, akkor kérj elnézést. Ne intézd el egy egyszerű "bocsánat"-tal, hanem fogalmazd meg az érzéseidet. Mondd el, hogy sajnálod, amiért türelmetlenebb voltál vele, fáradt vagy és nehéz napod volt, de figyelni fogsz rá, hogy máskor ne rajta vezesd le a bajodat. Hidd el, nagyon fogja értékelni ezt a gesztust, és sokat tanul majd belőle!

Tegye jóvá, amit elrontott

Ha őszinte beszélgetés során ébred rá arra a gyermek, hogy valamit rosszul tett, akkor jó, ha megtanítod arra, hogy egy-egy aprósággal és kedvességgel sokat tud segíteni a konfliktus elsimításán. Legyen szó egy rajzról, egy ölelésről vagy arról, hogy újra játszani invitálja megbántott barátját, az biztos, hogy a jóvátevő gesztusnak eredménye lesz. Így most már érezni fogja az is, hogy tetteinek ugyan van következménye, bocsánatkérése azonban nem marad viszonzatlan és nyom nélküli.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas véget ért Rafael Nadal visszatérése

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

ripost.hu

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

hirtv.hu

Politico a brüsszeli eseményekről: Nevetséges öngól

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

travelo.hu

Ebben a veszprémi községben állítják fel a világ legnagyobb kopjafáját

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-