MAMAKLUB

Így olvas nyáron többet egy gyerek

Melyik szülő ne szeretné, ha a gyermeke legalább a nyári szünetben kicsit többet olvasna? A legjobb trükk, ha ilyenkor mi magunk is egy kicsit többet mesélünk neki, hozzászoktatjuk a könyvek varázsához. Mutatjuk, a legjobb trükköket, ami közelebb visz az önálló olvasáshoz.
címkék:
  • Szerző:

 

Ha egész kicsi korától szokás volt nálatok az esti mese, akkor egyszerűen csak nem kell abbahagyni. Olvassunk neki akkor is, ha már egyedül is menne neki. Ha pedig nem, akkor még mindig nem késő rászokni – sok gyereknek könnyebb így megbarátkozni a könyvekkel, mint ha neki magának kellene olvasnia.

Menjünk együtt könyvtárba

Most, hogy kitört a nyári szünet, minél hamarabb vigyük el a gyerekkönyvtárba, és váljon ez rendszeres szokássá a család életében. Ezzel ráadásul spórolunk is, nem kell mindig új könyveket venni. De akár egy baráttal is megbeszélhetjük, hogy könyveket cserélnek a gyerekek, és ha kiolvassák, újra találkozhatnak. Ez egy remek motiváció is lehet a számukra.

Szoktassuk rá a sorozatokra

Rengeteg gyerekkönyv-sorozat kapható, ha az első részt megkedveli, akkor a többi, sőt, az író más művei is érdekelni fogják. Ha könyvet vásárolunk, az szóljon arról, ami a legjobban érdekli, a póniktól a markológépekig.

Az ebook is jó lehet

Ha a gyerek szívesebben ül a számítógép, mint a könyv mellett, akkor vásároljunk ebookokat, amelyet a számítógépen vagy tableten olvashat. Ha ezekkel megszereti az olvasást, akkor később a papírra nyomtatott könyvet se fogja elutasítani.

Olvassunk mi is

A jó példa ragadós: ha a gyerek azt látja, hogy az olvasás rendszeres tevékenység a családban, neki is természetes lesz mindez. Válasszunk ki otthon, a könyvtárban, vagy a boltban egy-egy könyvet és beszéljük meg vele, hogy egyszerre kezdjük el olvasni.

Szereljünk fel a kertbe egy hintát

A kertben is ki lehet alakítani egy remek olvasósarkot. Valamiért a gyerekek szeretnek hintában olvasni. De akár a lakásba is felszerelhetünk egy hintát, közelben lehetőleg legyen egy asztalka vagy polc a kedvenc könyveivel, néhány plüssállat, párna és természetesen jó megvilágítás.

Alakítsunk ki otthon egy hangulatos részt

Ha például emeletes ágya van a csemetének, és marad hely az emeletes ágy alsó szintjén, legyen itt az olvasósarok. Rendezzük be közösen, tegyünk ide egy kényelmes fotelt, olvasólámpát és polcokat a könyveknek.

Az autóban olvasást ne erőltessünk!

Sokan akkor lesznek rosszul az autóban, ha közelről néznek egy mozdulatlan tárgyat, például könyvet olvasnak, vagy tableteznek. Ennek az az oka, hogy az agy ellentétes információkat kap, hiszen egyfelől mozgást érzékel, másfelől viszont egy mozdulatlan tárgyat néz. Aki erre hajlamos, annál sajnos nem válnak be a hagyományos utazós gyerekjátékok, a színezők, az amőbázás vagy a gyerekkönyvek. Ilyenkor olyan játékokat kell bevetni, amelyek közben a gyerek kinézhet az ablakon, a távolba – játsszunk például szóláncot, barkochbát, számoljuk meg, hány adott színű autót látunk egy szakaszon, vagy figyeljük az őzeket, madarakat. Az is jó játék, ha az előttünk haladó autó rendszámának betűiből próbálunk szavakat alkotni. Az éneklés, a zenehallgatás, vagy a meselemez is segíthet elterelni a gyerek figyelmét mind a gyomorproblémákról, mind az unalomról. Az olvasást tehát az autóban nem szabad erőltetni, mert összekötődhet egy rossz élménnyel és akkor az otthon olvasástól is elmehet a kedve.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?