MAMAKLUB

Hátborzongató, hogy miért lesz egyre több kamasz öngyilkos

Sajnos a statisztika nem téved, az öngyilkos-hajlam egyre erősödik a tinik körében. Mindezt pedig a koronavírus járvánnyal indokolják a kutatók.
  • Szerző:

Kutatási adatokból kiderült, hogy a lassan egy éve tartó világjárvány, a korlátozások és a személyes kapcsolatok hiánya súlyosan hat a kamaszkorú gyerekekre. A tavalyi év statisztikái szerint számos országban több kiskorú követett el öngyilkosságot, mint a korábbi években – és szakértők szerint ennek többek között az iskolabezárás az oka.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció!)

A Nevada-i Clark Megyében tavaly március óta a kamaszkori depresszióval és öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó szervezetek kiemelkedően magas számban kaptak jelzéseket öngyilkossági gondolatokról, önsebzésről, depresszióról, írja a The New York Times. Ugyanebben a megyében decemberben összesen 18 kiskorú ölte meg magát, a legfiatalabb 9 éves volt. De nem csak itt, az egész USA-ban növekedett a tiniöngyilkosságok száma.

Fotó: Pixabay (Képünk illusztráció!)

Nem csupán az Egyesült Államokban riasztó a helyzet: a japán egészségügyi minisztérium közleménye szerint a világjárvány kitörése óta 3.7 százalékkal növekedett a befejezett öngyilkosságok száma a szigetországban. A tavalyi évben ráadásul több nő és kiskorú gyermek vetett véget ön-kezűleg az életének, mint a korábbi évtizedekben. A tokiói, öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó központ szakembere szerint a gyerekek a jövőjük miatt is aggódnak. Akiko Mura úgy nyilatkozott a Japan Times-nak, hogy a kamaszok lába alól kicsúszott a talaj: míg a járvány előtt a barátaikkal oldották a stresszt, erre most nincs lehetőségük, ráadásul sokan otthon is feleslegesnek, akár tehernek érzik magukat. Kamaszkorban nagyon fontos, hogy a kortársaikkal kapcsolódjanak, beszélgessenek, és sokan depresszióba zuhannak, amiért erre az iskolabezárások miatt korlátozottan van lehetőség.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció!)

A szakértők szerint fontos, hogy a szülők sokkal jobban odafigyeljenek a kamaszkorú gyerekeikre, mint a világjárvány előtt; így észrevehetik a figyelmeztető jeleket. Üljenek le minél többször a gyerekekkel, ne várják meg, hogy a tinik kezdeményezzenek beszélgetést. Az öngyilkosság egyike előjele a szorongás, a fokozott drog- vagy alkoholfogyasztás, az önsebzés. Vészjelzés az is, ha a gyerek elvonul, nem keresi a barátai társaságát, nincs kedve semmihez. Azt is javasolják, hogy a szülők vegyenek komolyan minden olyan kijelentést, amit a kamaszkorú gyerekük egy lehetséges öngyilkosságról mond. Szükség esetén pedig kérjenek segítséget. Magyarországon a vezetékes- és mobiltelefonról is ingyenesen hívható 116-123 telefonszámon a nap 24 órájában várják szakemberek a segélykérő hívásokat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?