MAMAKLUB

Filléres ötlet: őszi levélből készítsetek limlomos tálkát

Nagyobb gyerekek is kiélhetik alkotóvágyukat az agyag vagy gyurma formázásával. Mutatós, levél formájú tálkákat készíthetnek, amelyekben mécsest, kulcsot, aprópénzt, limlomot tarthatnak. Lakásdísznek, karácsonyi ajándéknak is kiváló!

Az őszi szünetben, ha kint esik az eső, kuckózzátok be magatokat a nappaliba. Hallgassatok valami vidám zenét, és készítsetek gyurmából mindenes tálkát. A sétából hazahozott, lehullott levelek időtlen szépségét örökítsétek meg könnyen kezelhető, levegőn száradó gyurmába nyomva.

Mi kell hozzá?

  • levelek, különböző alakúak
  • levegőn száradó agyag
  • nyújtófa
  • kézműves kés
  • lakk
  • ecset

 

Nyújtófával nyújtsd ki az agyagot. Minél vékonyabb, annál kecsesebb lesz a tálka. Vigyázz, azért ki ne lukadjon!

Erezettel lefelé nyomd rá, préseld bele nyújtófával is a levelet.

Húzd le róla a levelet. Ahol nem látszik eléggé az erezet, a kézműves késsel óvatosan mélyítheted.

Vágd körbe, a levél alakját követve (vigyázz, hogy közben ne tenyerelj az agyagra, mert elmosódik a minta).

Tedd egy kis tálkába, hogy a szélei felgörbüljenek:

Hagyd tökéletesen megszáradni. Ez legalább egy éjszaka, vagy 24 óra lesz. Ahhoz, hogy biztosan megkeményedjen a levegőn, másnap reggel óvatosan vedd ki a tálkából. Fordítsd fejjel lefelé a tálkát, és borítsd rá a gyurma-levelet (szintén lefelé fordítva). Így a levél alját is éri a levegő, de a formáját nem veszti el. Ha már megszáradt, és teljesen kemény, lakkozd be.

Ha színes tálkát szeretnél, akkor száradás előtt először fesd be akrilfestékkel. Akár három réteg festéket is felvihetsz rá, hogy tartós legyen. A rétegek közt hagyj száradási időt. Végül lakkozd le.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?