MAMAKLUB

Borzasztó állapotban vannak a magyar gyerekek fogai! Mit tehet egy szülő?

Úgy gondoltad, nem gond, ha a gyerek tejfoga lyukas? Ezt a gondolatot érdemes sürgősen elfelejteni - a tejfogak és a maradandó fogak ugyanis hatással vannak egymásra. De nem csak ezért vannak katasztrofális állapotban a magyar gyerekek fogai.
  • Szerző: Ripost

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati roadshow-jának keretében közel 5100 gyermek fogait ellenőrizték a szakemberek. Tóth Tünde, a szűrésben részt vevő fogorvos szerint a gyerekek fogászati állapota meglehetősen rossz: a gyerekek mintegy 60 százaléka fogászati ellátásra szorul, a hatéves gyerekek csak 40 százalékának jók a fogai. 12-13 éves korban pedig teljesen átlagosnak számít a 2-3 szuvas maradandó fog.

A problémát részben a megfelelő fogápolás hiánya okozza. Ám nem csak ez a gond, hanem az is, hogy a szülők egy része úgy gondolja, hogy a tejfog szuvasodása nem gond, hiszen a fog előbb-utóbb úgyis kiesik. Pedig ezzel is törődni kellene, mivel egy bizonyos életszakaszban a tejfogak mellett megjelennek az első maradandó fogak, így a tejfogak és a maradandók hatással lehetnek egymásra. Fontos lenne az egészséges táplálkozás, a cukros ételek, üdítők kerülése, és a rendszeres fogápolás is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?