MAMAKLUB

A szülők nagy dilemmája: mikor szabad feltenni egy gyerek képét az internetre?

Van, aki károsnak gondolja, mások szerint teljesen ártalmatlan dolog. Még azok is bizonytalanok a kérdésben, akik egyébként sok fényképet osztanak meg a csemetéjükről. A kérdésben megszólaltak a pszichológusok is.
  • Szerző: Ripost

A közösségi médiában szinte naponta találkozunk kisbabás, kisgyerekes fényképekkel. Megosztja a netezőket a kérdés, és nem csak a szülőket: az egyik tábor szerint egyáltalán nem lenne szabad a gyermekeket megjelentetni a közösségi médiában, mások imádják a megosztásokat.

1. Az ellenzők úgy gondolják: a magánélet szent

Hiszen a gyerek döntése kell legyen, akar-e szerepelni bárhol. Ha pedig még túl kicsi, hogy döntsön ebben, szerintük alap, hogy semmit nem osztunk meg róluk - ezek a családok általában valóban nem töltenek fel képeket, információkat a gyerekeikről.

2. A rendszeresen megosztók szerint ez kapcsolódás

A távoli rokonokkal, messze élő családtagokkal és a barátokkal; hiszen a kisbaba miatt a szülők nem tudnak találkozni senkivel, rokonokhoz utazni, akik egyedül ezen a csatornán ismerhetik meg a kis jövevényt.

3. Azzal mindkét tábor egyetért, hogy vannak kockázatok

Érdemes áttanulmányozni a közösségi oldal biztonsági beállításait, és csak ismerősök számára láthatóan megosztani a fényképeket. Nem ajánlott kiírni a gyerkőc nevét, iskoláját vagy a címet, ahol a család él. A rosszindulatú idegenekről nem is beszélve; a mai világban sajnos fizikai kockázata is van a gyerekek megjelenésének az interneten.

4. A pszichológusok a gyermek fejlődéséért aggódnak

Egy kutatásból kiderült, hogy a tíz évesnél idősebb gyerekek nem szeretik, ha a szülők az engedélyük nélküli osztanak meg képeket róluk. Pszichológusok szerint a szülő-gyermek bizalomra ez nagyon káros hatással lehet, hiszen vannak olyan életesemények,különösen a kiskamaszok életében, amit szeretnének megtartani maguknak, és szégyenérzetet élnek meg, ha a szüleik nyilvánosság elé tárják őket.

5. Van-e középút?

A pszichológus azt javasolja, hogy minden megosztás előtt gondolkodjunk el rajta, vajon mit szólna hozzá a gyermek öt év múlva, tíz év múlva, és vizsgáljuk meg azt is, miért akarjuk kirakni: minden esetben el kell vetni az ötletet, ha eszközként használnánk a gyerekről készült tartalmakat – például bizonyítani akarjuk, hogy jó szülők vagyunk vagy lájkokat akarunk szerezni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?