MAMAKLUB

A nagy kenyértrükk: Így vegyük rá a gyereket a kézmosásra!

Hamarosan itt az influenzaszezon, ezért nagyon fontos, hogy gyerekeket a rendszeres kézmosásra neveljük. Õk azonban sokszor elfelejtik ezt. Kihagyják evés előtt, vagy mosdóhasználat után. Ezzel a trükkel azonban könnyedén rávehetjük őket.
  • Szerző: Z.B.

Eleged van abból, hogy egy nap százszor teszed fel a kérdést a gyermekednek: mostál kezet?  Pedig ez az alapvető higiéniai tevékenység sok bajtól megóvhatja az embert. Az óvodában vagy iskolában jóval könnyebben terjednek a baktériumok, így pillanatok alatt bármilyen betegséget összeszedhet a gyerek, amit aztán szépen továbbad a társainak. Egy általános iskolai tanár szuper módszert talált ki, hogy a kicsikkel megértesse a kézmosás fontosságát. Az otthoni kísérlethez nincs is másra szükséged, csak három szelet kenyérre. Mutatjuk!

A kísérlet lényege

Ezzel ez egyszerű kísérlettel megmutathatod a gyerekeknek, hogy bár a baktériumok láthatatlanok, igenis ott tanyáznak mindenhol, és ha nem mosnak kezet, bizony a tenyerükön is hemzsegnek. Ezt három szelet kenyérrel tökéletesen lehet szemléltetni. Fogj három légmentesen zárható zacskót. A lépéseket nyugodtan csinálhatják a gyerekek is, így még jobban megértik majd, hogy mi történik.

Húzzanak a kezükre gumikesztyűt és az első szelet kenyeret azzal rakják be az egyik nejlonba, ez lesz a "kontroll". A második zsákba tiszta, frissen mosott kézzel helyezzék be a kenyeret. Ezután kérd meg őket, hogy játsszanak, fogdossanak össze mindent, vagy mosdó után ne mossanak kezet. Végül a harmadik szelet kenyeret ezzel a koszos kézzel tegyék be a zacskóba.

Mi fog történni?

A baktériumok miatt a harmadik szelet kenyér hamarabb indul majd romlásnak. Korábban megjelenik rajta a penész, míg a másik kettő sokáig teljesen szép marad. Így pár nap múlva "láthatóvá válnak" a baktériumok a gyerekek számára is, és soha többé nem felejtik majd el a kézmosást.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?