TESTFACTOR

Iszonyatos küzdelem: Vérszemet kapott a Mádi Kolosszus

Óriási meglepetés volt tavaly, hogy egy 26 éves, sérüléseiből épp kigyógyult mádi tűzoltó, Juhász Péter lett az Erősember verseny első helyezettje. És koronavírus ide vagy oda, ha már megszerezte a címet, szeretné idén is megtartani. Nagy kérdés, hogy sikerül-e…
  • Szerző:

Beindult a versenyszezon az erős embereknél, aminek a koronavírus sem állhatta útját: a helyzetre tekintettel idén zárt kapuk mögött zajlik a HSMA (Hungarian Strongman Association – Magyar Erősember Szövetség) legrangosabb sorozata, a Prémium Liga.

 

Csupaizom emberek vetekednek

Az indulók hat, már nevükben is eredeti számban mérhették össze az erejüket, amelyek közt szerepelt vikingnyomás, bödöncipelés, lakattartás, golyóemelés, felhúzás és lengősúly cipelés is. „Nem hagyományos izomsport kategóriák ezek, de azért meglehetősen komplex gyakorlatokról van szó” – magyarázza Juhász Péter, aki fölényesen nyerte az idei első fordulót.

 

Fotó: Prémium Liga

„A fizikai erő mellett szükség van ügyességre és állóképességre is, és a különböző gyakorlatok persze más-más típusú erőkifejtést igényelnek.”

 

Feltüzelték a tűzoltók és megszívta magát

A keménykötésű korábbi bajnok már 21 éves kora óta űzi az erősember sportokat is, ám 2014-ben egy mellizom-szakadás hosszú pihenőre kényszerítette. A betegségből szerencsére rövid időn belül felépült: műtétje után pár hónappal már könnyebb edzéseket is bevállalt, egy év alatt pedig teljesen visszatért az ereje. Felépülése után új hivatást választott magának, így kerültek képbe ismét az erősportok.

Fotó: Prémium Liga

„Régi vágyam volt, hogy valamilyen egyenruhás testületnél dolgozzak, s bár a rendőrséghez húzott a szívem, végül a tűzoltóknál kötöttem ki. A kollégáim rendszeresen járnak edzeni, én is csatlakoztam hozzájuk, így azóta a szabadidőnkben együtt gyűrjük a vasakat” – mondja Péter, aki hamarosan annyira belelkesedett, hogy újra versenyezni kezdett. 2017-ben országos bajnoki ötödik helyezést ért el, 2018-ban és 2019-ben pedig megnyerte a Kelet-Magyarországi erős ember bajnoki címet! Ebből az következett, hogy az országos döntőbe selejtezők nélkül kvalifikálta magát, végül ezt is megnyerte. Egyelőre úgy tűnik, folytatódik a nyerő széria, hiszen az idei első fordulóban is ő produkálta a legjobb eredményt.

Fotó: Prémium Liga

 

Juhász Péter, a Mádi Kolosszus névjegye

Testsúly: 133 kg

Magasság: 195 cm

Napi fogyasztás: 5000 kalória/nap, 6 étkezés

Bicepsz körfogat: 48 cm

Vajon a májusi döntőn ismét ő lesz a befutó?

 

Ez történt szigorúan zárt kapuk mögött
A teljes testet keményen megdolgoztató versenyszámokat ezúttal is alaposan megvariálták: (az öt fanyűvő helyett) a versenyzők húzták, vonták, pakolták, amit kellett. Végül így alakultak az egyes versenyszámok első helyezései az (elődöntő helyett) a HSMA Prémium Liga I. forduló végére:

Vikingnyomás: Hrozik Gábor

320 kilós felhúzás: Varga Ferenc

Súlypakolás: Juhász Péter

Vasgolyó-emelés: Juhász Péter

Lengősúlycipelés: Juhász Péter

Lakattartás: Hrozik Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?