FITTFAZÉK

Így tegyük el könnyen a fügét télire

A mediterrán térségben a füge évezredek óta az egyik alap élelmiszer, és ma már egyre több magyar kiskertben is terem ez a különleges gyümölcs.
címkék:
  • Szerző: S.H.J

 

Mivel az érett, zamatos füge igen érzékeny, így hamar el kell fogyasztani, de télire eltehetjük szárítva vagy lekvárként, esetleg likőrt is készíthetünk belőle.

Télen is nagyon finom csemegeFotó: 123rf

Száríthatjuk napon vagy sütőben

Az Adriai-tenger délkeleti részén még mindig a legősibb fügetartósítási módszert alkalmazzák. Vagyis, miután leszedik a fáról, napon szárítják, közben gyakran megforgatják, végül leöntik forró tengervízzel és aztán csomagolják. De a törökök is napon szárítják, ők viszont a végén liszttel szórják be az aszalványt, hogy a magas cukortartalom miatt a tárolás során ne ragadjon össze. Magyarországon azonban ősszel érik a legtöbb gyümölcs be, amikor már nincs sajnos olyan ereje a napnak. Így aztán a legjobb, ha sütőbe toljuk a zamatos termést.

Horvátországban még mindig a hagyományos módszerekkel szárítják a fügétFotó: 123rf

Így kezdjünk neki

A jó érett fügéket félbevágva, vágott felükkel felfelé rakjuk egy tepsire, és így toljuk a meleg sütőbe. A sütő ne legyen forró, de mégis meleg, akár 60 fok is mindaddig, amíg nem érezni a fügén, hogy szárad. Mivel nagyon cukros és lédús, könnyen erjedésnek indulhat, ha nem elég magas a hőmérséklet. Amikor eléri azt az állapotot, hogy már láthatóan nem vizes a felszíne, akkor lejjebb vehetjük 50 fokra a hőt, de közben figyelni kell, és amikor úgy érezzük szárad, vagy keményedik a vágás mentén, akkor leforgatjuk őket, hogy a vágott felületen feküdjenek.

Szárítva isteni csemegeFotó: 123rf

Nem szabad csontszárazra szárítani, legyen puha, de ne legyen nedves. A késznek tűnő darabokat 1-2 napig még érdemes szobalevegőn szárogatni, mielőtt üvegekbe rakjuk, és lezárjuk. Erre azért van szükség, hogy ne veszítsék el teljesen a zamatukat. Pár napig figyeljük az üvegben, hogy nem kezdenek-e el penészedni.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?