FITTFAZÉK

Most figyelj: tavasszal nagyot üt a kis piros retek

A hónapos retket sokan csak nyersen eszik, pedig sütve, sőt, savanyítva is nagyon finom. Íme, a legjobb receptek, amiket gyorsan el tudsz készíteni otthon.
  • Szerző: Ripost

Kakukkfüves sült retek

HOZZÁVALÓK:

  • 2 csomag retek
  • olíva olaj
  • tengeri só
  • egy ág friss kakukkfű
  • egy kiskanál balzsamecet

A retket darabold fel ízlés szerint. Egy serpenyőben melegítsd meg az olajat, majd dobd rá a feldarabolt zöldséget. Sózd, borsozd, szórd rá a kakukkfüvet. Ezután forgasd alaposan össze, majd a a serpenyőt félig lefedve párold 10-15 percig. Tálalás előtt ízesítsd balzsamecettel.

Amikor a retek már kellően megpárolódott, vedd le a fedőt, majd pár perc alatt pirítsd szép pirosra, ropogósra.

Retek chips

HOZZÁVALÓK

  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál curry por
  • 1/4 teáskanál fokhagyma
  • 1/4 teáskanál bors

ELKÉSZÍTÉS:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra

1. Mosd meg és karikázd fel a retket, majd egy lefedett műanyag tálban tedd a mikróba 40 másodpercre (vagy pár percig főzd meg vízben, hogy kissé megpuhuljon)

2. Az olíva olajban keverd el a fűszereket, majd mártsd bele a retekkarikákat.

3. Sütőpapíron kiterítve süsd 15 percig, majd vedd ki és fordítsd meg, majd 100 fokon süsd tovább még 20 percig. 

Savanyított retek

  • 3 csomag retek
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 1,5 dl fehérborecet
  • 2,5 dl víz
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 csomag petrezselyem
     

ELKÉSZÍTÉS:

A megmosott retket szeleteld vékonyra, a lilahagymát pedig karikázd fel. Az ecetet a vízzel, a sóval, a borssal és a cukorral keverd jól össze.
Egy üvegtálba szépen rendezd el a zöldséget, a vékony lapra felszeletelt fokhagymával. Jöhet rá a savanyú lé és a felaprított petrezselyem.

Miért érdemes tavasszal sok retket enni?

A hónapos retek legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a bőséges C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású: oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Természetgyógyászok szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?