FITTFAZÉK

10 különböző főtt tojás létezik, melyik a te kedvenced?

A tojás csodás táplálék. Legegyszerûbb elkészítési módja, ha megfőzöd: csak beleteszed némi vízbe, vársz egy kicsit, és már hámozhatod is. De hogyan és meddig főzd, hogy pont úgy legyen tökéletes, ahogy te szereted?
  • Szerző: Ripost

Ha a számodra tökéletes főtt tojást akarod elkészíteni, nem árt, ha tudod, pontosan hány percig kell főzni. Van, aki azt szereti, ha a sárgája még kicsit folyós, más pedig a teljesen kemény tojásra esküszik. A tojássárgája szélén megjelenő zöld karikát viszont kevesen kedvelik – ez akkor alakul ki, ha túlfőzöd a tojást.

Infografikánk megmutatja, hány perc főzés szükséges a tízféle változat elkészítéséhez. Az időtartamok a hűtőből frissen kivett tojásokra vonatkoznak.

Így főzd, hogy tökéletes legyen:

1. Helyezd a tojásokat egy nagyobb lábasba, amelynek az alján elférnek, úgy, hogy nem kell őket egymásra halmozni. 6 tojásnál többet ne főzz egyszerre.

2. Engedj hideg vizet a tojásokra, forrald fel, majd vedd kicsire a lángot. Az edényt ne fedd le.

3. Állítsd be a konyhai időzítőt. Ha jelzett, azonnal vedd le az edényt a tűzhelyről, és engedj hideg vizet a tojásokra, hogy egy pillanattal se főjenek tovább.

A Francia Gasztronómiai Intézet 2007-es kézikönyve szerint a következő főzési idők alatt lehet elkészíteni a különböző fajta főtt tojásokat:

Lágytojás: 3 perc,

Lágy-közepes: 4 perc,

Keménytojás: 10-11 perc.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?