YESSS

Kiderült, mit lehet alufóliában sütni, és mit tilos

Egyre többen állítják, hogy az alufólia nem olyan univerzális konyhai eszköz, mint eddig hittük. Bár abban egyelőre nincs egyetértés, hogy tényleg ártalmas-e fóliában sütni, azt már tudjuk, mit nem ajánlatos bele csomagolni.

A kutatók egyelőre nem értenek egyet abban, hogy az alufólia konyhai használata valóban veszélyt jelent-e a szervezetre. Az tény, hogy a szervezetbe jutott alumíniumot több betegség, többek közt az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásával is összefüggésbe hozták. Ugyanakkor tudjuk, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint testsúlykilogrammonként 40 mg alumíniumot még ki tud választani a szervezet, így ennyi még nem jelent veszélyt az egészségünkre. Egy 70 kilogrammos ember esetében ez körülbelül napi 2800 mg alumíniumot jelent. A kérdés csak az, hogy ki tudjuk-e kerülni, hogy ennél lényegesen több kerüljön a testünkbe a környezetünkből.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alufólia 01

Vajon tényleg veszélyes alufóliában sütni?
Fotó: Pixabay.com

Honnan jut alumínium a szervezetünkbe?

Alumínium több forrásból is bejuthat a szervezetünkbe. Kénsavval alkotott sóját, az alumínium-szulfátot az ivóvíz tisztításánál is alkalmazzák, így nemigen tudjuk kikerülni. Ráadásul a hagyományos dezodorok többsége is alumíniumsók segítségével fejti ki izzadásgátló hatását – ezeket persze már le lehet cserélni alumínium-mentes szépítőszerekre.

És ott van az alufólia, amelyet évtizedekig az egyik leghasznosabb konyhai segítőnkként tartottunk számon, és amelyet sokan a zsírszegény sütés adu ászának tekintenek. Vajon biztonságos még használni, vagy inkább dobjuk ki?

Alufólia 02

A savas gyümölcsöket, például a citromot sose csomagold alufóliába!
Fotó: Pixabay.com

Ezekkel az ételekkel együtt veszélyes lehet az alufólia

A sütés során, magas hőfokon az alufólia alumínium-tartalma kimutathatóan beszivárog az ételeinkbe. Különösen savas és sós, valamint alkoholtartalmú ételek esetében észlelhető ez a folyamat. Vagyis, ha lehet, ne süssünk alufóliában, vagy alufóliával kibélelt edényben alkohollal együtt sütött húst, paradicsomszószos ételeket, például lasagnát vagy paradicsomos húsokat. A sóágyon sült húsnak sem az alufóliával kibélelt tepsiben van a helye. A citromos páccal készült húsételeket se tegyük alufóliával kibélelt jénaiba vagy alumíniumból készült edénybe. A savas ételeket, például a fél citromot vagy a paradicsommal készült szendvicseket se csomagoljuk alufóliába.

A kekszeknek, mézeskalácsoknak más módon árt az alufólia. Ha fóliával kibélelt sütőlapon sütjük őket, alulról erősebben, koncentráltabban éri őket a hő, így megtörténhet, hogy az aluk megég, miközben a tetejük nyers marad – különösen akkor, ha kicsit vastagabb a tésztájuk. Ha a tepsit inkább sütőpapírral terítjük le, egyenletesebben sülnek.

Alufólia 03

Ha citromos páccal sütöd a húst,akkor mellőzd a fóliát, de hidegen belecsomagolhatod a sülteket
Fotó: Pixabay.com

Mire jó az alufólia?

De akkor mire használható mégis az alufólia? Nem kell kidobnunk a tekercset, hiszen több feladatra nagyszerűen alkalmas a konyhában. Egyes zsíros ételeket, például a már kisült, maradék húsokat, pizzaszeletet jobb, ha inkább alufóliába csomagolunk. A frissentartó fóliába ugyanis épp ezek nem valók, mivel a zsír segítheti bizonyos ártalmas vegyületek kioldódását a műanyag fóliából. Az ételek melegen tartásához is lefedhetjük vele az edényt, sőt, a jénait is betolhatjuk alufóliával leterítve a sütőbe – ilyenkor ugyanis a fólia nem ér hozzá az ételünkhöz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?