TREZOR

Szász Endre 500 forint plusz áfáért

Egy korsó sör áráért különleges programot kínál a Szász Endre szellemi hagyatékát gondozó egyesület. Június másodikán a páratlan életmûvet hátrahagyó festőmûvész kedvenc fáit tekinthetik meg virágba borulásuk idején, utolsó lakhelyén, a Somogy megyei Várdán. Egy valódi Szász-képért ennél többet, 450 ezer forintot kell fizetni.
  • Szerző: Ripost

A hat hektáros birtokon lévő parkot és kúriát neves gazdája és felesége varázsolta egy elhagyott, noha valamikor szebb napokat látott területen. Az ott lévő ősfákat gondozásba vették és az elburjánzott részek helyét különleges díszfákkal, cserjékkel,  virágokkal telepítették be.

Szerette a pénzt

Szász Endre felesége, Szászné Hajdú Katalin a 2003-ban elhunyt művész szellemi hagyatékának gondozója és a keddre meghirdetett program háziasszonya.

A kerti sétáért kiszabott 500 forint + áfás ár máskor talán kegyeletsértő lehetne, de Szász Endre maga is szerette a pénzt. Tisztában volt művészete valós értékével és azt rendre be is vasalta – joggal.

Hamis képért lopott kocsi

A városi legendák szerint néha ő sem csinált jó üzletet. A mendemonda úgy szól, hogy egy vidéki műkereskedővel elcserélt egy képet egy Mercedesre. (Szász nem „csak” festőművész, hanem gyűjtő is volt.) A cserepartner egy gépjármű-ellenőrzés során tudta meg, hogy a Rippl-Rónai képért kapott autó lopott volt. Szász viszont egy szakértői vizsgálatból arról értesült, hogy a 2,5 milliós autóért kapott „remekmű” hamis…

 

Képei viszont valóban megérik az árukat: a Kieselbach Galéria két eredeti Szászt kínál eladásra, 450-450 ezer forintért.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?