TREZOR

Otthon összerakható miniautó a Toyotától

A Tokiói Autószalonnak évek óta visszatérő vendége a Toyota Camatte tanulmányautója: a bohókás jármûvel a fiatalok számára szeretnék vonzóvá tenni az autóvezetést, illetve a közlekedést olyan, közös élménnyé varázsolni, amely összekovácsolja a családokat.
címkék:

A mindössze háromméteres Camatte-ot úgy alakították ki, hogy gyerekméretű vezetőüléséből a család tinédzser gyermeke biztonságos, kontrollált körülmények között ismerkedhessen meg a vezetéssel;

a hátsó (szülői) ülésről apa vagy anya könnyedén eléri a kezelőszerveket, így belenyúlhat a manőverezésbe, ha téveszt a gyermek.

Az elmúlt két évben sportos hangvételű autókkal jelentkezett a Camatte: a vázra utólag, otthon lehetett felcsavarozni a karosszéria borítólemezeit, a fényezést pedig programozható LED-panelek borították, így bármilyen fotót vagy gyerekrajzot meg lehetett jeleníteni a villanymotoros autócska gépházfedelén.

Idén még tovább mentek a tervezők.

A technika nem változott, a felépítmény azonban igen: ezúttal tűzoltóautót, tehergépkocsit és hasonló gyerekszoba-kompatibilis konstrukcióval próbálják még korábbi korosztállyal megismertetni az automobilizmust: erre utal a Camatte Hajime (indulás) típusnév is.

Az idei Camatte sajnos nem vezethető, de ez alighanem átmeneti hiányosság, hamarosan sorban állhatnak a vidám színű autócskák mellett a japán lurkók.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?