TREZOR

Nem is számlapja: műszerfala van a legújabb nyolcmilliós karórának

A svájci Maximilian Büsser & Friends (MB&F) fennállásának tíz éve alatt a legbizarrabb időmérő szerkezetekkel ajándékozta meg az órakedvelő világot. Legújabb munkájuk a szupersportkocsik hangulatát hivatott visszaadni.
címkék:

Maximilian Büsser nem hétköznapi órásmester. Munkái sokkal inkább tekinthetők kísérleti, finommechanikai gépezeteknek, amelyek mellesleg az időt is mutatják.

Az űrállomást mintázó, asztali órától a hatkilós, gyilkos roboton át lovagló pandával díszített, mellesleg jótékony célra felajánlott és elárverezett, távcsőforma karóráig számos szerkezete bizonyította már, hogy képzelőerőért nem kell a szomszédos kantonba mennie.

A manufaktúra legújabb munkája egyszerűen HMX névre hallgat. A cég tizedik születésnapjára tervezett, jubileumi darab 22 karátos aranyból készült, automata óraszerkezete 42 órás járástartalékkal bír, a tok titán és rozsdamentes acél elemekből áll.

Az óra egészen különleges módon mutatja az időt: két vízszintes forgótárcsán, tükörírással szerepelnek a számjegyek; az órák és a percek prizmákon és lencséken keresztül jelennek meg az óra oldalfalán, függőlegesen kialakított ablakokban.

A tájolás nem véletlen: autóvezetés közben ugyanis így a kormány elengedése nélkül ellenőrizhető az idő.

A szerkezet nyitott, így a napfény akadálytalanul bevilágítja a tárcsákat, ami megkönnyíti a leolvasást.

A belső mechanizmus szintén autóipari ihletésű; a megbontott órában mintha egy V8-as motor hengerfejeit és olajbetöltő nyílásait látnánk. Utóbbiak valódi funkcióval bírnak: szervizeléskor ezeken keresztül lehet kenőanyaggal ellátni az órát.

És hogy miért szupersportkocsi? Herr Büsser már kisgyermekként rajongott a gyors és drága automobilokért, annyira, hogy fiatal korában autótervezőnek készült. A motorsport előtti, végső tisztelgésként a HMX négy, egyenként húszdarabos szériában készül:

ezeket Lotus-fekete, Bugatti-kék, Ferrari-piros, illetve brit versenyzöld színekben kínálják majd.

Az óra ára átszámítva mintegy 8,5 millió forint, amely a szerkezet komplexitásához, a kollekció kis darabszámához, valamint az óra évfordulós jellegéhez képest nem sok. Sőt, az MB&F egyik legkevésbé drága darabjáról van szó, nem véletlenül: a cégalapító ezzel szeretett volna köszönetet mondani törzsvásárlóinak az elmúlt tíz évért.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?