TREZOR

Nem eszed meg? Ki ne dobd!

Spanyolország több városában köztéri élelmiszermentő hûtőszekrényeket helyeztek ki, hogy a még ehető ételeket rászorulók kaphassák meg.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A hűtőkbe csak jól becsomagolt ételek kerülhetnek, és mindenre rá kell írni, hogy mikor készítették. A Szolidaritás hűtőszekrénye nevű kezdeményezés nagyon sikeres: árpilis elején tették ki az elsőt, amelybe 5 hét alatt több mint száz kiló étel került.
Az ételeket valóban rászorulók veszik ki és nagy szó, hogy eddig még egyetlen hűtőt sem rongáltak meg. Sőt, az emberek tisztán is tartják őket - igaz, ez nem nehéz, mert naponta megtelnek, de ki is ürülnek. 

Az eredeti ötlet Berlinből származik, ahol ma körülbelül 20 köztéri adományozó hűtőszekrény működik – írja az MTI.

Itthon hová? 

Magyarországon egyelőre csak pár doboz létezik, ahová a nekünk már nem kellő, de még fogyasztható ételeket el lehet vinni, hogy más örülhessen nekik: az elsőt a Betegápoló Irgalmas Rend   pécsi épületénél helyezték ki, tavasszal pedig a Budaörsi Római Katolikus Plébánia előtt helyeztek el egy „Ételt adok – ételt kapok” dobozt.

Itthon az élelmiszerek forgalomba hozatali szabályozása miatt nehézkesen megy az áruházakban és éttermekben megmaradó, már eladhatatlan, de még bőven fogyasztható ételek összegyűjtése és eljuttatása a rászorulókhoz. Az egyik legnagyobb ezzel foglalkozó civil szervezet az Élelmiszerbank, akiknek a munkáját már a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) is segíti. 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?