TREZOR

Lottóláz, avagy: ki vitte el a nagy lét?

Több mint öt milliárd forinttal gazdagodott egy (vagy több?) szerencsés nyertes a legutóbbi lottósorsoláson. A hazai lottózás történetében hagyomány, hogy a nyertesek titokban maradnak, egy-két kivételtől eltekintve. Az szintén hagyomány, hogy akik lecsúsztak a nagy kasszáról legalább a dolce vita hősét és sorsának további alakulását akarják megtudni.
  • Szerző: Ripost

 

 

A szombati sorsoláson sok millió játékos álmai váltak semmivé, amikor nem az ő kombinációjukat hirdették ki, hanem a 19, 55, 56, 83, 90-et.

Az 5, 049 milliárdos álom elillanása után váratlanul sok fanyalgó is előkerül: „én bele is őrültem volna, ha nyerek”, vagy „ennyi pénzzel egy nyugodt percem nem lenne” - olvashatók százszámra a postok a FB-on.

 

A szervező diszkréten hallgat

Percekkel az eredmény világgá kürtölése után elindult viszont a hasonló helyzetekben már megszokott játék: ki az újdonsült milliárdos?

A játékszervező diszkréciója tág teret enged a találgatásoknak, hiszen nem hogy a nyertes nevét, de semmi mást sem árultak el azon kívül, hogy mindössze egyetlen nyertes szelvényt találtak.

 

Titkolózó nyertesek

Magyarországon a lottónyertesek illegalitásba vonulásának nagy hagyománya van. Mindössze néhány szerencsést ismerhetünk biztosan, akik megcsapolták Fortuna bőségszaruját.

 

Egyikük – a szerencsés pillanatig hajléktalanként nyomorgó Andraschek László és feleségének - mesés történetét a hatszáz milliós nyereményről, még a Guardian is megírta.

 

Valós és fiktív nyertesek

A minden idők legnagyobb – 5, 093 milliárdos – telitalálatának gazdája felemás megoldást választott, legalábbis, ha elhihetjük, hogy valóban ő a szerzője az álnéven megjelentetett „Lottón nyertem – egy lottómilliárdos igaz története” című könyvnek. Sokan latolgatták akkoriban, hogy valóban a nyertes sztoriját tartalmazza-e a kiadvány? A Szerencsejáték Zrt. illetékese természetesen nem foglalt állást a vitában, de annyit megjegyzett: vannak a könyvben olyan elemek, amit csak a nyertes ismerhetett, vagy olyan valaki, aki beszélt vele.

Volt más is, aki azzal hízlalta egóját, hogy – szintén inkognitóban -, a lottómilliárdos szerepében tetszelgett. A neten ma is elérhető, bár torzóban maradt a kérészéletű Lottónyertes blog szerzőjének állításai a nagy nyereményéről valószínűleg a képzelet szüleményei.

 

Osztozkodás titokban, vagy nyilvánosan

A titkokra éhes közönség még két dologra kíváncsi ilyenkor: vajon a nyertes szelvénynek egyetlen tulajdonosa van, vagy mondjuk a kalocsai női fegyház énekkarának 128 tagja osztozik a lén?

Nagy nyeremény kollektív kasszírozására is volt már kis hazánkban példa, amikor a  2,2 milliárd forintos, toplistás telitalálaton hét budaörsi rendőr osztozkodott, a legteljesebb nyilvánosság előtt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?