TREZOR

Gondoltad volna? Vészesen fogy a CSOK-ra fordítható idő!

Alighanem kevesek számolnak azzal, hogy a kibővített CSOK-ot 2019. december 31-ig lehet igényelni. Ráadásul van néhány olyan életkorhoz kötött feltétel, aminek túllépése kizárhat az otthonteremtési támogatásból. És egy esetben 10 év "kényszerfogsággal" jár a 10+10 millió forint...
címkék:
  • Szerző: F. G.

Már nem csak fiataloké a jövő a 10+10 milliós CSOK esetében.

Ugyanis a módosított rendelet eltörölte azt a kitételt, hogy az igénylő párok egyikének 40 év alattinak kell lennie.

Így ha a házastársaknak van három, az előírásoknak megfelelő korú gyermeke, már mehetnek is a bankba szerződést kötni.

Eddig gyerek a gyerek

A legutóbbi módosítás nyomán a 20 év alatti gyerekek CSOK-képesek, és egyetemisták esetében ez 25 év.

A 2019 végi zárás miatt a 22 év feletti egyetemistáknál fenyeget az a veszély, hogy betöltik a 25-öt, és akkor utánuk már nem jár a támogatás.

Megint más probléma, ha a 17 éves fiatalnak esze ágában sincs főiskolára menni. Egy idén érettségiző 19 éves fiú vagy lány hamarosan betölti a kedvezmény igénybevételi lehetőséget adó 20 évet, esetükben még a fizetős egyetemi képzést is érdemes megfontolni, hiszen a tandíjon bukott pénz megtérülhet a 10 milliós támogatással.

 

A három a szerencseszám

A 10+10 millió csak  három gyermek megléte, vállalása esetén jár. A "hiánypótlásra" 10 év áll rendelkezésre. Elég nagy kockázatot vállal, az a nő, aki már 35 éves, és még gyermektelen.

Trükközni lehet, de veszélyes

Ha nem jön össze a három gyerek, de kapunk egészségügyi igazolást, akkor nem kell fizetnünk büntetőkamatot, de az eredeti támogatást vissza kell fizetni. Ha három gyerek helyett csak két gyerek születik, ez 7,4 millió forintot jelent.

Ha nem orvosi okokból nem lesz 3 gyermekünk, akkor a vissza nem térítendő támogatást a jegybanki alapkamat (1,35 százalék) ötszörösével (6,75 százalék) kell visszafizetni. Emellett a hitelünk kamatkedvezménye is visszajár.

Terméketlenségről szóló orvosi igazolás mentesít a büntetőkamat megfizetésétől. Persze a hamis igazolás kemény büntetést von maga után.

Mozaikból egészet

Ha a mozaikcsalád felnőtt tagjai házasok, a közös gyerek és a hozott  gyerek esetén is igényelhető a kedvezmény összege. Ha a felek "csak" élettársak, akkor a nagyobb kedvezményre jogosult félnek járó összeget kaphatják meg támogatásként. A közös gyermekeket csak az egyik félnél lehet beszámítani a kedvezménybe

10 év után szabadulsz

Nyilván eszébe juthat az ügyeskedőknek, hogy névházasságot kössenek a kedvezmények reményében. Már látjuk is  a hirdetést:

Gyermekét egyedül nevelő nő keresi gyermekét egyedül nevelő férfi ismeretségét házasság céljából. Tegyük össze, amink van.

Jelige: CSOK

Nos, a rendelet úgy szól, ha 10 éven belül elválnak a nem feltétlenül ifjú házasok, akkor a vagyonmegosztás arányában kell osztozniuk a terheken.

Nem eszik olyan forrón

Az egyik nagy pénzintézet szerint Magyarországon jelenleg mindössze 6000 CSOK-képes új lakás van a piacon, ami mindenben megfelel a kedvezményes támogatás feltételeinek. Feltehetően 2017-2018-ra bővül majd oly mértékben a választék, hogy az érdemi bővülést eredményezzen.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?