TREZOR

Erre figyelj, ha pénzt váltasz nyaraláshoz!

Ha külföldön készülsz nyaralni, sok pénzt megspórolhatsz némi odafigyeléssel.

Tájékozódj időben az árfolyamokról

Nézz körül alaposan, mert a bankok és a pénzváltók között jelentős különbségek is lehetnek. A nagybankok általában drágábbak, a belvárosi pénzváltók szintén nem a legolcsóbbak közé tartoznak, utazási irodákban viszont jól járhatsz.

Amint láthatod, 06. 24-én például a napiarfolyam.hu oldal alapján akár csaknem 10 forintot is elértek a különbségek az eurónál, méghozzá a pénzváltók javára.

Ez egy négyfős család utazásánál már több ezer forintos különbséget is jelenthet, ami valószínűleg neked is sokat számít, ha nyaralni indulsz…

Nem mindegy, hogy veszel vagy eladsz

Talán egyértelműnek tűnik, de mégis becsapós lehet, ezért jobb tisztázni: ha külföldre utazol és forintot akarsz beváltani, akkor minden esetben az „eladási” árfolyamot figyeld. Visszatérésed után pedig a váltóhely „vételi” árfolyamán fogod tudni újra forinttá tenni azt.

Érdeklődj telefonon

Az internet nagyon jó támpont, de ne vedd készpénznek. Ebben az időszakban sokan utaznak, előfordulhat, hogy nem euróra, hanem ennél ritkább pénznemre van szükséged – kellemetlen meglepetés, ha a helyszínen szembesülsz vele, hogy a váltóhelyen ezzel most éppen nem tudnak szolgálni. Győződj meg róla indulás előtt telefonon, hogy minden rendben lesz-e, ha odautazol. Többek közt ezért is érdemes utolsó pillanatnál korábban intézni mindezt.

Ha nem vittél magaddal elég készpénzt...

Előfordulhat persze, hogy nem szívesen utazol sok készpénzzel. Ahogyan az is, hogy elfogyott az út során, és szükséged lenne további mozdítható összegre. Ilyenkor jól jön, ha nálad van a bankkártyád, éppen ezért jól teszed, ha utazás előtt ellenőrzöd annak érvényességét, és tájékozódsz a használat feltételeiről úgy mint készpénzfelvétel díja, átszámítást módja stb.

Ha a helyszínen kényszerülsz pénzt váltani...

Amikor több országot is érintesz, elképzelhető, hogy az érkezés helyszínén is szeretnél pénzt váltani. Bár azt javasoltuk, utazás előtt inkább pénzváltókhoz fordulj, itt arra biztatunk, válassz inkább bankot. Az oka egyszerű: jó eséllyel olyan helyszíneken közlekedsz majd, mert turisztikai célpontok, itt pedig sokkal előnytelenebbül fogod tudni pénzedet átváltani, hiszen gyakran az ilyen pénzváltók éppen az utazók tájékozatlanságára építenek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?