TREZOR

A maffia pénzét Magyarországon is elfogadják!

Szívesen használja a maffia, de akadnak már szép számmal elfogadóhelyek Magyarországon is. Kamu vagy ez a jövő?
  • Szerző: Ripost

 

Miközben a közgazdászok arról értekeznek, hogy szükség van-e továbbra is készpénzre, vagy itt lenne az ideje megszüntetni, és a pénzforgalmat kizárólag elektronikus megoldások szolgálják ki, addig a bitekkel és bájtokkal beoltott kockafejűek ezer féle megoldást kínálnak már arra, hogy elfelejthessük a készpénzt.

 

A szabadság illúziója

 

A legteljesebb szabadságot a legendákkal és titkokkal övezett Bitcoin nyújtja – állítják hívei.

 

Ez nem pusztán egy újabb digitális elszámolási és fizetési megoldás, hanem egy klasszikus e-pénz, amely mögött nem áll egyetlen ország jegybankja sem, belső szabályaiba nem szólhat bele egyetlen ország pénzügyi felügyelete sem. Éppen ez az, ami miatt heves viták kereszttüzében áll a bitcoin. Hívei állítják, hogy a teljes függetlenség a garanciája az e-pénz stabilitásának, hiszen egy ország csődje sem ránthatja magával. Ellenzői viszont attól óvnak, hogy a maximális anonimitást garantáló rendszer melegágya a bűnös pénzek zavartalan áramlásának.

 

A maffia szereti

 

Mindkét érvelésben van igazság, ez tartja 2009-es megjelenése óta felszínen a bitcoint. Tény, hogy az árfolyama ugyan látványos ingadozásokat produkált, de a bitcoin köszöni jól van. Azt a bitcoin-hívők is tudják – az USA-ban találtak is erre több bizonyítékot -, hogy a kábítószer-maffia nagy élvezettel, és sokáig zavartalanul küldözgette millióit a bitcoin rendszerben.Állítólag a nemzetközi fegyverkereskedelem jó része is itt bonyolódik.

A bitcoin/dollár átváltási arány tetemes mozgásokat produkál. 17 hónappal ezelőtt az 1200 dollárt ostromolta, napjainkban 200-230 dollár között libikókázik.

 

A három „T”

 

Magyar hívei is vannak a bitcoinnak: jónéhány kereskedő és szolgáltató hajlandó bitcoint elfogadni, noha ennek legfeljebb marketing értéke van számukra.

Vannak országok, ahol tiltják, máshol tűrik, és - mint mostantól New Yorkban -, támogatják. Ide kattintva pedig néhány magyarországi bitcoin elfogadóhelyet találnak.

(Ide kattintva pedig magyarországi bitcoin elfogadóhelyet találhatók.)

 

 

   

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?