Létrehozva: 2015.05.28.

A lakás a legjobb befektetés

Három hónap alatt 6,5 százalékkal, egy 10 milliós lakás 650 ezer forinttal drágult. Ha van pénzed, fektesd lakásba, lehetõleg Angyalföldön és véletlenül se Ózdon.

Szerző Ripost

Az ingatlan boomot vizionáló jóslatok kezdenek valósággá válni. Az FHB Bank lakásárindexe szerint az elmúlt év utolsó negyedévében a lakásárak átlagosan 6,5 százalékkal nőttek. Ez egy évre vetítve 26 százalékos  drágulást jelent, amit aligha tudott tavaly sok befektetés hozama túlszárnyalni. A kérdés az, valóban tovább tart-e a növekedés?

Előminősített vásárlók előnyben

A Bankmonitor arra hívja fel a figyelmet, hogy a legkeresettebb lakások Budapesten Angyalföldön vannak, de kedveltnek számít Terézváros, Erzsébetváros, Újbuda, valamint Zugló is. Amíg tavaly a tíz millió forint körüli, egy-, másfél szobás otthonok keltek el leggyorsabban, addig mostanra a 15-20 milliós lakások is jól fogynak. A vevők harmadát a 30-40 évesek teszik ki, akik átlagosan 70 négyzetméteres lakásokat vettek, közel 20 millió forintos árakon.

Ez persze egy házi használatú internetes kalkuláció, de nagyjából arra jó, hogy tudjuk, meddig nyújtózkodhatunk.

Ha az élénk kereslet fennmarad, talán valamelyik kereskedelmi bank ismét nyújt olyan szolgáltatást, ami az ingatlanválság előtt már működött: a potenciális vevő még a lakás kiválasztása előtt megkapta a banktól a hitelképesség-vizsgálatot és egy előminősítést, amely alapján az ügyfél pontosan tudta, hogy az alkuban meddig mehet el, és az eladó is biztos lehetett benne, hogy a bank az adásvétel létrejöttekor állni fogja a cehet.

A kisbefektetők jól járhatnak

Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője a Népszabadságnak adott prognózisában felvázolta, hogy a piaci környezet most lehetővé teszi, hogy a kisbefektetők is jól járjanak. Példaként egy tízmillió forintos tőkével bonyolítható befektetési stratégiát említett. Eszerint egy hitellel megfejelve a saját erőt, két tízmillió forintos lakást lehet vásárolni úgy, hogy a kétszer ötmillió forintos hitel törlesztőrészleteit a bérbeadásból befolyó bevételből biztonságosan ki lehet termelni.

Ha a bankok öntenek

A tartós emelkedésben továbbra sem bízó  piaci szereplők leginkább a bankoknál lévő - a bedőlt hitelek fejében megszerzett -  lakások piacra dobásától tartanak.  Ingatlanbefektetésekkel foglalkozó szakemberek véleménye szerint azonban mégsem kell egyszerre több tízezer banki lakás piacra öntésétől tartani, mert ez nem szolgálná a bankok érdekeit sem.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

mandiner.hu

Weber: Ukrajna pártján kell állnia Magyar Péternek ahhoz, hogy csatlakozhasson az Európai Néppárthoz

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

magyarnemzet.hu

Marozsán Fábián elképesztő bravúrja a Grand Slam-elődöntős ellen + videó

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

travelo.hu

Bemutatkozott Malaika, a Magán Zoo legfiatalabb bundás lakója

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-