TREZOR

27 évig porosodott egy polcon, most eladták 216 millió forintért!

765 ezer dollárért (216 millió forintért) ütötték le egy amerikai online aukciós oldalon Leon Lederman Nobel-díját. Illetve az azzal járó arany medált, mely 1988 óta várta sorsát a fizikus sufnijában...

 

A 18 karátos fehéraranyból vert és 24 karátos arannyal bevont medálért minden idők negyedik legmagasabb árát adták a múlt héten zárult aukción a Nobel-díjjal járó arany medálért.

A részecskefizikával foglalkozó Leon Ledermannak 1988-ban adták át a fizikai Nobel-díjat. Az idén májusban úgy döntött, hogy árverésre bocsájtja a kitüntetéssel járó medált. A tudós szerint

ez logikus döntés volt, mivel az érem több mint húsz évig az egyik polcán porosodott.

Az online aukciót a Nate D Sanders Auctions, egy főleg hírességekhez köthető emléktárgyak elárverezésével foglalkozó aukciós háznál dobták piacra, 325 ezer dolláros (kb. 92 millió forint) minimál áron. Az aukciós ház idén már két másik Nobel-díj árverezésében is közreműködött: Simon Kuznets 1971-ben nyert közgazdasági Nobel-díját, valamint Heinrich Wieland 1927-ben elnyert kémiai Nobel-díját sikerült eladniuk. A medálokat a két korábbi esetben a kitüntetettek leszármazottai bocsátották árverésre, és mindkettő közel 400 ezer dollárért (kb. 113 millió Ft) kelt el. Ezúttal maga a díj tulajdonosa kezdeményezte az árverést, és rekord összeget sikerült elérnie.

Érdekesség, hogy a Nobel-medálok dizájnja 1902 óta változatlan. A Nobel-díjjal napjainkban 8 millió svéd korona (kb. 264 millió Ft) pénzdíj is jár.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?