Létrehozva: 2019.12.13.

Új lemezzel és dupla teltházzal koronázza meg karrierjének eddigi legizgalmasabb évét a Qualitons

A 2008-ban alakult The Qualitons karrierje során már jó néhányszor felhívta magára a figyelmet. A pszichedelikus prog-rock-beatben zenében utazó csapat koncertjére benézett már a Red Hot Chili Peppers is, de tavaly megjelent The Echoes című albumuk is ott volt minden fontos év végi lista élbolyában, idén pedig Fonogram-díjat is kaptak érte.

Szerző RIPOST

De nem csak hazánkban értek el vele sikereket, hiszen egészen Amerikáig elért a híre – pontosabban az egyik legfontosabb amerikai rádióállomás, a KEXP esszenciális zenei megfejtőjéhez, Kevin Cole-hoz, aki rögtön az egyik kedvenc 2018-as lemezének választotta. Idén pedig úgy döntött, meg is hívja magához a srácokat Seattle-be, így a Qualitons a csatorna 1972-es alapítás óta az első magyar zenekar, akik megfordultak a stúdióban (ahol egyébként többek közt a Florence + The Machine vagy Lykke Li is zenélt már).

A négyszámos live session egyik kiemelkedő momentuma volt a magyar nyelven megszólaló Zöld Sárga című dal, amely a magyar undergroundot jelentős mértékben meghatározó KEX szerzeménye. A Qualitons idén év elején még angol nyelven (Green To Yellow címmel) jött ki a feldolgozással, most viszont végre magyarul, stúdióminőségben is elérhető a dal. És itt még nincs vége – a srácok ugyanis egy teljes lemezt szenteltek a legendás zenekar munkásságának.

„A Kex zenekar a 60-as évek végének az egyik legizgalmasabb könnyűzenei formációja volt Magyarországon. Rövid életútjának és Baksa Soós provokatív viselkedésének köszönhetően az underground szcénában tudott csak kiteljesedni. A zenekar működését a rendszer gyakorlatilag ellehetetlenítette. Méltatlanul elfeledett dalaik a mai napig érvényes üzenetet hordoznak, ma is aktuálisak. Az idén 50 éve alakult zenekarnak szeretnénk tisztelegni ezzel a feldolgozáslemezzel.”

Az összesen öt dalt tartalmazó KEXEK című anyag első kislemeze tehát a már sokat emlegetett, nemzetközi viszonylatban is jelentős sikereket elérő Zöld Sárga, amit december 20-án egy újabb single, 23-án pedig a teljes feldolgozáslemez követ majd. A dalokat december 29-én mutatják be élőben a Trafóban, ráadásul rögtön egy duplakoncerten. Mindkét eseményre már elővételben, több mint három héttel az események előtt az összes jegy elkelt. Tehát egy igazán kivételes anyaggal koronázza meg az egyébként is eseménydús évét a Qualitons.

„A 2019 – es év mérföldkőnek számít a zenekar életében. A KEXP stúdiójában való szereplés újabb löketet adott a zenekarnak. Ezáltal rengeteg, a zenénkre fogékony ember ismerhetett meg minket, és folyamatos pozitív visszajelzések érkeznek, ami nagyon jó. Köszi 2019!”

Hazánk egyik legexportképesebb zenekara ráadásul igencsak erősen indítja a következő évet is. Januárban az egyik legrangosabb showcase fesztiválon, a holland Eurosonic-on mutatkoznak be, februárban pedig Ljubljana felé veszik az irányt, ahol a MENT fesztiválon lépnek fel a világ minden tájáról érkező, szakmabeli közönség előtt.

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Köllő Babett és a lánya közösen költöznek el Amerikába

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

borsonline.hu

Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

vg.hu

Már csak a csoda segíthet: Varga Mihály rossz hírt közölt a nyugdíjasokkal – lehetett sejteni, hogy ez lesz

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

90 milliós luxusautót vett Gáspár Laci

SZTÁR

Szente Vajk: Magyarul vallok szerelmet

SZTÁR

Így van most a magyar együttes kórházba került sztárja

SZTÁR

Összeszorul a szív, így néz ki húsvét után Berki Krisztián sírja - fotó

SZTÁR

Zokogva omlott össze a Next Top Model Hungary versenyzője

SZTÁR

Hoppá! Összejött az Exatlon két sztárja?

SZTÁR

Mága Zoltán végre visszakapta, amit a csalók elvettek tőle

SZTÁR

Mi történt? Csobot Adél egyedül hagyta el az országot