LELKIZŐ

Törőcsik Mari egész életében magán viselte a háború nyomát

Törőcsik Mari nehéz időkben volt gyermek, hiszen csak 3 éves volt, amikor kitört a II. világháború. Kislányként azt hitte, csak játék az egész...
  • Szerző: Buster

Törőcsik Mari igazi háborús gyermek volt, hiszen 1939 szeptemberében, vagyis a II. világháború kirobbanásakor még nem töltötte be a negyedik életévét. Édesapját behívták katonának és a keleti fronton harcolt, majd hadifogságba esett. Családja már lemondott róla, de 1946-ban hazatért a szovjet pokolból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Törőcsik Mari sérülés

Törőcsik Marit gyermekként sebezte meg egy eltévedt golyó Fotó: MTVa/ Zih Zsolt

„Egy estére életem végéig emlékezni fogok”

1945-ben a szovjet csapatok elérték Pély határát, ahol komoly harcok dúltak. A színészlegenda családjával és több helyivel együtt egy pincébe húzódott, de az alig tízéves kislány nem érezte a veszélyt, ezért kiszökött anyja mellől, hogy „csodálja a tűzijátéknak ható rakétatüzet”.

„Nehéz időszak volt, hiszen édesapámról semmit sem tudtunk és a szovjet csapatok érkezésével a viszonylagos nyugalmunknak is vége lett. Nem sok minden maradt meg az emlékeimben, de egy estére életem végéig emlékezni fogok, hiszen elég ha a combomra nézek, ahol azóta ott a hege annak a sebnek, amit egy eltévedt golyó okozott”- mesélte munkatársunknak néhány éve a pénteken elhunyt Törőcsik Mari, aki gyermeki naivitása miatt szerezte sérülését.

Törőcsik Mari sérülés

Törőcsik Mari táncra perdült a rakéták fényében Fotó: Sulyok László

„Éles fájdalmat éreztem...”

„Mindannyian a pincében voltunk és jól hallottuk a rakéták és a fegyverropogás zaját, vagyis a szovjet előrenyomulást. Én kíváncsi gyermek voltam és nyilván nem éreztem a veszélyt, ezért kiszöktem anyám mellől. Ámulattal néztem az éjszakai égen villódzó fényeket, amiket a rakéták festettek oda. Azt gondoltam, hogy tűzijáték, ezért örömömben táncra perdültem. Az egyik pillanatban éles fájdalmat éreztem a combomban. Odakaptam és észrevettem, hogy vérzek. Egy eltévedt golyó súrolt...” - emlékezett vissza a legenda egy korábbi beszélgetésben.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?