Létrehozva: 2021.04.17.

Gyászba borult Törőcsik Mari apró falucskája

Mély gyász ült Velemre. A Nemzet Színészének közel öt évtizede volt háza az alig 380 lelket számláló településen, ahol mindenki csak Marinak szólíthatta a legendát.

A helyiek egyenként járultak a kapuja elé mély főhajtással, egy szál virággal vagy egy mécsessel emlékezve a falu leghíresebb lakójára. A porta üres, a zsalukat bezárták, mintha a ház is Törőcsik Marit gyászolná.

Törőcsik Mari halálhíre megrázta az országot
Fotó: Markovics Gábor / Ripost

„Az egyik szomszédos épületben laktunk, és Marikát megnyugtatta a tudat, hogy bármikor ránk bízhatta a házát. Amikor nem volt itthon, mi locsoltuk a növényeit, ha kellett, rendet raktunk az otthonában” – mondta párás tekintettel a nyugdíjas asszony. „Utoljára hat hete beszélgettünk, nem sokkal az előtt, hogy bevitték a kórházba. Még megsimogathattam a kezét, amit egy mosollyal hálált meg”.

A művésznő háza előtt festői szépségű patak csordogál. Ezen ívelt át pont Törőcsik kapujával szemben egy régi betonhíd. A szocreál stílusú építmény bántotta a Nemzet Színészének szemét, ezért Horváth Miklóst kérte meg, hogy lássák el faburkolattal, hiszen ő ezen a hídon járt át mindennap a közértbe.

”Marival bármiben számíthattunk egymásra. Mivel a feleségem a kőszegi patikában dolgozott, mi láttuk el gyógyszerrel. Előfordult, hogy éjjel egykor szólt, hogy segítségre van szüksége, mi pedig azonnal indultunk. Mari minden helyivel rendkívül közvetlenül viselkedett, senkinek nem engedte meg, hogy magázza vagy művésznőnek szólítsa, ő itt egyszerűen mindenki Marija volt. Bárkivel megállt beszélgetni„ – mesélte a volt polgármester.

”Soha nem felejtem el, amikor elvitte a mentő. Mielőtt becsuktuk volna az autó ajtaját, még egymásra néztünk. Akkor még fel sem merült bennem, hogy most látom utoljára. Halálával Velem utolsó díszpolgára távozott, Habsburg Ottót, az utolsó magyar trónörököst és Seregély István érseket is elvesztettük.„

Klárika Velemen Törőcsik Mari egyik legjobb barátnője volt. Sokat játszottak együtt a gyerekeik, és ő működtette a helyi kisboltot.

”Amilyen nagy ember volt, annyira alázatos. Sok-sok évvel ezelőtt történt, hogy Svájcból telefonált: a hétvégén jönnek haza, és szüksége lesz egy doboz tejfölre. Mivel látta, hogy nagyon sokat dolgozom, rendszeresen főzött nekem ebédet. Olyan különleges fűszereket használt, amelyeket akkoriban Magyarország még nem ismert. A rakott ételek voltak a specialitásai„ – mondta elcsukló hangon Klárika, aki szerint a művésznő azt akarta, hogy hamvainak csak a felét szórják a Tiszába, a másik fele Velembe kerüljön.

”Néhány hete még beszélgethettünk. És azt is megengedte, hogy megsimogassam a hátát. Én korábban még a kórházba is bejártam hozzá, amíg a járvány előtt még lehetett„.

A 89 éves Gyuszi bácsi büszkén mesélte, hogy amíg működött a cukrászdája, a művésznő rendszeresen betért hozzá. ”Nagyon szerette a különleges krémes süteményeket.„

Faluból a világhírig Törőcsik Mari 1935-ben született Pélyen, az édesanyja és az édesapja is tanár volt. A középiskolai tanulmányait Egerben, az angolkisasszonyok bentlakásos intézetében végezte, az érettségi után azonnal a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ahova elsőre felvették. Még főiskolásként, 1955-ben forgatta első filmjét, a Körhintát, amit a következő évben Arany Pálma-díjra jelöltek a Cannes-i Filmfesztiválon. A karrierje szárnyalni kezdett, ő volt a hazai színjátszás egyik legtermékenyebb színésznője.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így lett Magyar Péterből udvari bolond

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

life.hu

Láthatatlan trükkök: így tudják elviselni a sztárok az extra magas sarkú cipőket

magyarnemzet.hu

Tragédia: váratlanul elhunyt párját gyászolja a klasszis teniszező

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

Rúzsa Magdi és Kylie Minouge ugyanolyan ruhában pózol

SZTÁR

Budavári Fülöp szinte mindent megenged a kutyusának

SZTÁR

Gyanús jelek: szövődmények alakultak ki Katalin hercegnénél?

SZTÁR

"Nyafi kukac" - kíméletlen őszinteséggel jellemezte magát Rácz-Gyuricza Dóra

SZTÁR

A TV2 csodás sztárpárjának elváltak útjai

SZTÁR

Forró a lista, ők voltak Katalin hercegné pasijai Vilmos előtt

SZTÁR

Tiszta apja! Kiss Endi le sem tagadhatná 4 hónapos kislányát – Fotó

SZTÁR

Észveszejtően kerek popsit villantott a Dancing with the Stars táncosnője