SZTÁR

Tőrdöfés Meghannak: A Nobel-díjjal sajnos nem tud versenyezni

Ezzel már aligha tud rivalizálni Meghan Markle! Vilmos herceg legújabb bejelentése nem csupán a királyi udvart, de a közvéleményt is alaposan felforgatta. A terv ugyanis az egész emberiség jövőjét változtathatja meg...
  • Szerző:

Cambridge hercege eddig se titkolta, hogy a szívén viseli a klímaváltozás ügyét; mostani bejelentése azonban szinte mindenki meglepett. Vilmos ugyanis a tettek mezejére lépett, és egy olyan díjat alapít, amivel tervei szerint az elkövetkező tíz évben a bolygót is megmentheti.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Northfoto

A világméretű versenyben a klímaválság hosszú távú megoldására tett kutatások lesznek az indulók, a díj pedig egymillió angol font lesz (nagyjából 400 millió forint). Ráadásul évente nem csupán egy győztes lesz: öt javaslat kidolgozója juthat hozzá az összeghez. Így az elkövetkező 10 évben összesen ötven tervet jutalmaznának.

Vilmos herceg fejéből azután pattant ki az ötlet, hogy hosszasan egyeztetett Londonban Sir David Attenborough-val. A cél nem csupán a klímahelyzet javítása, de a bolygó megmentése is; hiszen kutatók szerint az elkövetkező tíz év kritikus fontosságú lesz. Az udvarhoz közelálló források szerint a herceg a Nodel-díjhoz mérhető nívójú díjat szeretne alapítani. Az ötletet John F. Kennedy „Moonshot” nevű projektje adta; amikor is világszerte milliók dolgozhattak azon, hogyan juttassanak embert a Holdra.

Fotó: Northfoto

Vilmos herceg „Earthshot” nevű programjába nem csak klímakutatók jelentkezhetnek majd, hanem bárki, akinek forradalmi ötlete van. Olyan területekkel kapcsolatban várják a pályázatokat, mint a természet védelme és helyreállítása, a levegő tisztasága, az óceánok megtisztítása, egy hulladékmentes világ létrehozása és a globális klímaválság megoldása. Az első jelentkezéseket ez év november 1-től várják.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?