Létrehozva: 2019.12.03.

Több mint 30 éve vártuk – szeptember 2-án először koncertezik hazánkban a Pixies

A 2004-ben újjáalakult Pixies 2019-ben friss lemezzel jelentkezett Beneath the Eyrie címmel. A legendás csapat tehát új matériával és korszakalkotó slágerekkel érkezik több mint három évtizedes karrierje során először Magyarországra – szeptember 2-án a Budapest Parkban koncerteznek!

Szerző RIPOST

A Pixies története valahol ott kezdődött, hogy Charles Thompson IV Puerto Rico-i cserediákprogramjáról visszatérve Bostonba kicsapatta magát a suliból, majd 1986 januárjában felvette a Black Francis nevet, és meggyőzte egykori egyetemi szobatársát, Joey Santiagót, hogy alapítsanak zenekart. Egy hirdetésben kerestek basszusgitárost, amire Kim Deal volt az egyetlen jelentkező – ő pedig beajánlotta David Lovering dobost, akivel a saját lagziján találkozott. Így indult el tehát a grunge-szcénát és az underground gitárzenét évtizedekre meghatározó zenekar története. A vallásos neveltetésű Francis fogta a mitológia, a spanyol kultúra és a kegyetlen bibliai történetek iránti érdeklődését, és hátborzongató, mégis fülbemászó punk dallamokká gyúrta össze őket – valahogy így született meg Surfer Rosa (1988) és Doolittle (1989) című lemezük. Az előbbin kapott helyet a kislemezként sosem kiadott, mégis a zenekar legkultikusabb slágerének számító Where Is My Mind?, amely a Harcosok Klubja című film vége főcímdalaként lehet ismerős a legtöbbek számára. De a Doolittle lemezen is volt sláger, például a Monkey Gone to Heaven, ami a Billboard modern rock listájának top 10-ébe is bekerült.

1990-ben Dealt kivéve mindannyian Los Angelesbe költöztek, ahol Bossanova című lemezüket rögzítették. Érdekes, hogy míg Amerikában mérsékelt sikereket értek el vele, Angliában az eladási listák élmezőnyébe került. Hiába vált a Pixies ekkorra már meghatározó, korszakalkotó indie rock óriássá, az 1991-es Trompe le Monde megjelenése után nem sokkal úgy döntöttek, vége a zenekarnak. 1993-ban tehát különvált a négyesfogat, és ki-ki saját szólókarrierjére koncentrált.

Több mint egy évtizeddel később, 2004 februárjában a zenekar bejelentette újjáalakulását, illetve soron következő turnéját, amire szinte perceken belül elkapkodták a rajongók a jegyeket – a londoni Brixton Academy 20 éves története során még sosem volt korábban példa ekkora rohamra, pedig a zenekar négy egymást követő este is fellépett a helyszínen. 2004-es Bam Thwok című visszatérő daluk azonnal a letöltési listák élén landolt, de mégsem volt akadályoktól mentes az előttük álló út. 2013-ban végül Kim Deal úgy döntött, távozik a zenekarból, így a várva-várt új lemez felvételeire Jeremy Dubs (Bunnies) ugrott be.

Három EP-t jelentettek meg vadonatúj dalokkal, amiket végül 2014-es Indie Cindy című albumuk foglalt össze. Deal helyére Kim Shattuck, majd később az azóta is bandatag Paz Lenchantin érkezett, aki olyan zenekarokban játszott korábban, mint A Perfect Circle vagy a Queens of the Stone Age. A Pixies tehát több mint két évtized kihagyás után új lemezével visszanyerte régi csillogását, azóta pedig két újabb anyagot (Head Carrier és Beneath the Eyrie) jelentettek meg – utóbbit ráadásul nemrégiben, 2019 őszén. Az album a Pixies korai munkásságának határtalanságát és kalandvágyát idézi anélkül, hogy olyan érzésünk lenne, hogy ismétli őket. Ehelyett a zenekar olyan elemekkel kísérletezik, mint a new wave, a ragtime, a western pszichedélia vagy a doom rock. A lemezt egy különleges helyszínen, egy erdei templomban található stúdióban rögzítették.

„Kicsit kísértetjárta volt a hely, akár a Blair Witch Projektet is forgathatták volna itt. Biztos vagyok abban, hogy egy ötödik zenekartag is volt velünk abban a templomban”

– mondták el a lemez felvételeiről. Tehát egy sejtelmes új anyag dalaival, illetve korszakalkotó, popkulturális alapműnek számító slágerekkel koncertezik karrierje történetében először Magyarországon a Pixies szeptember 2-án a Budapest Parkban!

A Facebook eseményt itt tudod megnézni.

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

SZTÁR

Megható fotó, így öleli kislányát Hosszú Katinka

SZTÁR

A Next Top Model Hungary stylistja: a modellek hibája néha tervezett

SZTÁR

Rúzsa Magdi és Kylie Minouge ugyanolyan ruhában pózol

SZTÁR

Budavári Fülöp szinte mindent megenged a kutyusának

SZTÁR

Gyanús jelek: szövődmények alakultak ki Katalin hercegnénél?

SZTÁR

"Nyafi kukac" - kíméletlen őszinteséggel jellemezte magát Rácz-Gyuricza Dóra

SZTÁR

A TV2 csodás sztárpárjának elváltak útjai