SZTÁRDZSÚSZ

Veszélyesnek tartották őket: Szörényiről és Bródyról jelentett a CIA

A Központi Hírszerző Ügynökség titkos jelentései között szerepel a Szörényi-Bródy szerzőpáros neve is.
  • Szerző: BDF

Elképesztő dolgokra jutott ideje az amerikai hírszerzésnek. Egy 1985-ös jelentésük részletesen foglalkozik a magyarországi belső politikai folyamatokkal.

A CIA szerint az István, a király rockopera hatalmas sikere és népszerűsége bizonyítja a minden korábbinál erősebb idegenellenességet.

A 13 oldalas jelentés a szerzőket, Szörényi Leventét és Bródy Jánost is név szerint említi. Egyes elemzéseik szerint a darabban Istvánt „nem nehéz behelyettesíteni Kádár Jánossal, a megjelenített kereszténységet pedig a marxizmussal.”

A dologról a Bors megkérdezte Szörényit, akit mindez egyáltalán nem lepett meg.

"A történelemtanárom egyszer váratlanul kirohant az osztályteremből, azt kiabálva, ő nem tanítja ezt a sok hazugságot. Persze amúgy is tudtuk, nem kell mindent elhinni. Az akkori politika nagyon odafigyelt az ilyesmire. A rockopera tömegeket mozgatott meg, ők meg így kezelték a helyzetet. Belemagyarázták, hogy Kádár János egyenlő Istvánnal, a jövőbe látó és Koppány pedig a „maradi” Nagy Imre. Ha ez járt volna a fejünkben, meg sem születik a darab!

Egyébként titkosszolgálati iratokból az is kiderül, hogy szerettem volna eladni a művet Amerikában. Bár el tudtam volna!

- viccelődött a legendás zeneszerző.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?