Létrehozva: 2018.06.16.

Tovább dagad a Czeizel-botrány, ez vár a genetikus volt szeretőjére

Újraindult a nyomozás, gyanúsítottként hallgatták ki a kétgyermekes Dórát. A Ripost megtudta, milyen büntetés várhat rá.

Börtönbe kerülhet Czeizel Endre egykori szeretője, Dóra, a leukémiában elhunyt professzor két kisgyermekének anyja, aki évek óta háborúban áll a családdal. Ha bebizonyosodik, hogy jogtalanul használta fel a genetikus örökítőanyagát, akár 3 évre is lecsukhatják. De akkor mi lesz a két kisgyerekkel, Andriskával és Fannival? Vajon tényleg börtönt érdemel egy nő azért, mert életet adott két gyereknek?

Váratlan fordulatot vett a Czeizel Endre halála után kezdődött szövevényes ügy, amit sokáig csak spermabotrányként emlegettek. A hatóságok ugyanis felülvizsgálták a korábbi megszüntető határozatot, és mégis nyomoznak emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt. Úgy tudni, a gyanúsított Czeizel volt szeretője, Dóra, akinek két gyermeke is született a professzortól. Igaz, a világhírű genetikus – ahogy erre a könyvében is utalt – eleinte csak az első babát, Andrist szerette volna. Felvállalt kedvese, Dóra viszont ragaszkodott még egy csöppséghez. Az ekkor már betegeskedő professzor egy kompromisszumot kínált: lefagyasztotta a spermáját, hogy Dóra bármikor felhasználhassa azt, de csak a halála után. Ám nem telt el sok idő, a barátnő bejelentette, hogy várandós. A hír hidegzuhanyként érte a genetikust, és csak azután fogadta el Fannit, miután 2014 augusztusában először a karjaiban tartotta a babát. Ekkor még nem is sejtették, hogy mekkora baj lesz abból, hogy Dóra idő előtt felhasználta a lefagyasztott spermát.

Csak férj vagy élettárs lehet a donor

Bár sokan azt gondolják, hogy semmi törvénybe ütköző nincs abban, ha egy férfi a szeretőjére bízza lefagyasztott ivarsejtjeit, a hazai törvény szerint csak a férj vagy a bejegyzett élettárs lehet a donor. Mivel azonban Czeizel és Dóra között semmilyen hivatalos kapcsolat nem volt, a sperma felhasználása a Btk. szerint bűncselekmény, emberi testrész tiltott felhasználása.

„Aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét vagy annak részét, illetve halott magzatot jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, 3 év börtönt is kaphat” – idézte a törvény passzusát dr. Szilágyi Róbert ügyvéd. 

Egy másik férfi neve szerepelt spermadonorként

A fentiek értelmében Czeizel nős férfiként egyáltalán nem lehetett volna spermadonor. Dóra persze tudta ezt, az ügy pedig akkor kezdett igazán bonyolulttá válni, amikor a genetikus helyett egy másik férfi – nevezetesen a szomszéd – neve szerepelt a kisgyerekek származását igazoló dokumentumokon. Emiatt valaki fel is jelentette Dórát, ekkor indult az első nyomozás, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság első körben bűncselekmény hiányában lezárt, majd 2017. tavaszán újraindított. Dórát akkor még csak tanúként hallgatták ki, most viszont már gyanúsítottként idézték be.

Az ügyészség vizsgálódik, Dóra hallgat

A %RIPOST%megkereste az ügyészséget, hogy megtudja, pontosan hol tart az ügy. A következő hivatalos választ kaptuk:

„Az emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által végzett nyomozásban egy fő gyanúsítotti kihallgatására került sor. Személyére vonatkozóan nem áll módunkban tájékoztatást adni. A gyanúsított panaszt jelentett be, ennek elbírálása a Fővárosi Főügyészségen folyamatban van” – nyilatkozta dr. Bagoly Bettina szóvivő.

Természetesen megpróbáltuk megszólaltatni Dórát is, ám megkeresésünkre mindössze egy szűkszavú üzenetben reagált: „Nagyon kedves, köszönöm, de nem szeretnék beszélni!”  – közölte a családanya.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen Magyar Péter mellett tüntetőket!

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Szőcs Reni: Remélem élvezni fogja Amélia is az első húsvétját

SZTÁRDZSÚSZ

Gusztustalan támadás érte Molnár Anikót: „Ezek az emberek egy fillért sem érnek”

SZTÁRDZSÚSZ

Michael Jacksonként térhet vissza Berki Krisztián

SZTÁRDZSÚSZ

Sorsfordító nap: megváltozott Polgár Árpád élete a balesete után

SZTÁRDZSÚSZ

Polgár Tünde kiosztotta követőit Katalin hercegné miatt

SZTÁRDZSÚSZ

Szarvas Andi követői elárulták: a pikáns tartalmakra kíváncsiak

SZTÁRDZSÚSZ

Ezt nem gondolnád: Takács Zsuzska ezt teszi Zámbó Krisztián távolléte alatt