Létrehozva: 2019.08.23.

Egy hét múlva újra szól a legendás bíbor Gibson

Aligha akadhat a magyar rocktörténetben kalandosabb és rejtélyesebb múltú hangszer, mint az a bíbor színű Gibson gitár, amin annak idején Radics Béla írta és adta elő dalait.

A bíbor Gibson sorsát Radics Béla 1982-ben bekövetkezett tragikus halála után még hat éven át jól nyomon lehetett követni. A hangszerre ugyanis Póka Egon vigyázott, majd a legendás zenész édesanyja jelentkezett és visszavette fia gitárját. Ettől kezdve sok éven át senki sem tudott a bíbor Gibson hollétéről. Kosik Kristóf ügyvéd és hobbizenész minden követ megmozgatott, hogy megtalálja, míg végül 2004-ben megtudta, hogy az eltűntnek hitt gitár Molnár Pál Bonaventúrához került.

Fotó: fortepan

Ekkor vette kezdetét az egészen a közelmúltig tartó egyezkedés melynek eredménye képen ma újra hallhatja a közönség, hogyan szól a hetvenes évek első igazi „renitens” sztárjának tartott Radics Béla hangszere, amit 1972-ben hallgattatott el a rendszer, amivel végül az alkoholizmusba, majd a halálba kergették tulajdonosát. Kosik Kristóf így mesélt a hangszer iránti vonzalmának történetéről.

Fotó: kozma Zsuzsanna

„A zene szeretete édesapámtól ered, aki személyesen ismerte Radics Bélát. Járt a koncertjeire, általa pedig én is megkedveltem az ottani miliőt. Aztán 1986-ban megjelent Ómolnár Miklós R. B. Kapitány, avagy pengék és halak című könyve, amelynek köszönhetően még közelebb került hozzám ez a világ. Persze én is zenélni kezdtem, s később az iskolában egyik tanáromtól, Póka Egontól tudtam meg, hogy Béla gitárjának nyoma veszett. Ekkor a Kapitány már tizenöt éve elhunyt, így az eltűnt hangszer sorsa felkeltette az érdeklődésemet. 2004-ben eldöntöttem, hogy alapítok egy zenekart, és kitűztem célul, hogy előkerítem hozzá a gitárt. 14 év küzdelem után, idén február 24-én a kezembe vehettem, ami leírhatatlan érzés volt”

– mondta az ügyvéd, aki néhány koncerten már megszólaltatta a kisebb felújításon átesett bíbor Gibsont, de most egy igazi nagy dobásra készül.

„A Bíbor Gibsonnak elképesztő ereje van, amit augusztus 30-án a Várkert Bazárban a közönség is megcsodálhat. A Velünk élő legendák című koncerten ugyanis jómagam és Tátrai Tibor is megszólaltatja a gitárt. Reméljük, ismét bebizonyítjuk, hogy a magyar művészet soha nem volt másodrangú sem a Kelethez, sem a Nyugathoz képest” – árulta el Kosik Kristóf. A Velünk élő legendák című koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Radics Béla volt az első igazi lázadó
A bíbor Gibson értéke felbecsülhetetlen, hiszen Radics Béla személyében egy igazi legenda játszott rajta fénykorában. A zenész egymagában testesítette meg a rendszer elleni lázadás fogalmát. Magyarországon a zenészek között neki volt először hosszú haja és ő viselt elsőként farmert a színpadon. Koncertjein a tömeg azt kiabálta: „Bélát a kormányba, a Taurust pedig a pártba!” Ennek köszönhetően Radics neve nem csengett túl jól az akkori politikai elit körében, így ellehetetlenítették. Ez vezetett oda, hogy 36 évesen halálba itta magát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten is

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Félelmetes fejlemények: megvannak az oroszok lengyel célpontjai

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

A gyerekek élete is felfordult, így küzd a rák ellen Katalin hercegné

SZTÁRDZSÚSZ

"Újjászületés" - Ezt művelték a levegőben Vajna Timi testével - Fotó

SZTÁRDZSÚSZ

Újabb RTL-es műsor titkos szereplőlistája szivárgott ki

SZTÁRDZSÚSZ

Forró naciban villantott Lil G, a rajongói kiakadtak