SZTÁRDZSÚSZ

Egy hét múlva újra szól a legendás bíbor Gibson

Aligha akadhat a magyar rocktörténetben kalandosabb és rejtélyesebb múltú hangszer, mint az a bíbor színű Gibson gitár, amin annak idején Radics Béla írta és adta elő dalait.
címkék:
  • Szerző: Buster

A bíbor Gibson sorsát Radics Béla 1982-ben bekövetkezett tragikus halála után még hat éven át jól nyomon lehetett követni. A hangszerre ugyanis Póka Egon vigyázott, majd a legendás zenész édesanyja jelentkezett és visszavette fia gitárját. Ettől kezdve sok éven át senki sem tudott a bíbor Gibson hollétéről. Kosik Kristóf ügyvéd és hobbizenész minden követ megmozgatott, hogy megtalálja, míg végül 2004-ben megtudta, hogy az eltűntnek hitt gitár Molnár Pál Bonaventúrához került.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: fortepan

Ekkor vette kezdetét az egészen a közelmúltig tartó egyezkedés melynek eredménye képen ma újra hallhatja a közönség, hogyan szól a hetvenes évek első igazi „renitens” sztárjának tartott Radics Béla hangszere, amit 1972-ben hallgattatott el a rendszer, amivel végül az alkoholizmusba, majd a halálba kergették tulajdonosát. Kosik Kristóf így mesélt a hangszer iránti vonzalmának történetéről.

Fotó: kozma Zsuzsanna

„A zene szeretete édesapámtól ered, aki személyesen ismerte Radics Bélát. Járt a koncertjeire, általa pedig én is megkedveltem az ottani miliőt. Aztán 1986-ban megjelent Ómolnár Miklós R. B. Kapitány, avagy pengék és halak című könyve, amelynek köszönhetően még közelebb került hozzám ez a világ. Persze én is zenélni kezdtem, s később az iskolában egyik tanáromtól, Póka Egontól tudtam meg, hogy Béla gitárjának nyoma veszett. Ekkor a Kapitány már tizenöt éve elhunyt, így az eltűnt hangszer sorsa felkeltette az érdeklődésemet. 2004-ben eldöntöttem, hogy alapítok egy zenekart, és kitűztem célul, hogy előkerítem hozzá a gitárt. 14 év küzdelem után, idén február 24-én a kezembe vehettem, ami leírhatatlan érzés volt”

– mondta az ügyvéd, aki néhány koncerten már megszólaltatta a kisebb felújításon átesett bíbor Gibsont, de most egy igazi nagy dobásra készül.

„A Bíbor Gibsonnak elképesztő ereje van, amit augusztus 30-án a Várkert Bazárban a közönség is megcsodálhat. A Velünk élő legendák című koncerten ugyanis jómagam és Tátrai Tibor is megszólaltatja a gitárt. Reméljük, ismét bebizonyítjuk, hogy a magyar művészet soha nem volt másodrangú sem a Kelethez, sem a Nyugathoz képest” – árulta el Kosik Kristóf. A Velünk élő legendák című koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Radics Béla volt az első igazi lázadó
A bíbor Gibson értéke felbecsülhetetlen, hiszen Radics Béla személyében egy igazi legenda játszott rajta fénykorában. A zenész egymagában testesítette meg a rendszer elleni lázadás fogalmát. Magyarországon a zenészek között neki volt először hosszú haja és ő viselt elsőként farmert a színpadon. Koncertjein a tömeg azt kiabálta: „Bélát a kormányba, a Taurust pedig a pártba!” Ennek köszönhetően Radics neve nem csengett túl jól az akkori politikai elit körében, így ellehetetlenítették. Ez vezetett oda, hogy 36 évesen halálba itta magát.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?