SZTÁRDZSÚSZ

Halála után vált valóra Pécsi Ildikó álma

Pécsi Ildikónak régi vágya volt, hogy fogadott fiával, L. Péterfi Csabával létrehozzon Gödöllőn egy színtársulatot, a sors azonban máshogy akarta. A tavaly december 5-én elhunyt színésznő sajnos nem érhette meg a társulat létrejöttét, de a fogadott fiú minden követ megmozgatott, hogy Ildikó álma valóra váljon és a társulatot végül róla nevezzék el.
  • Szerző: Doris

Pécsi Ildikó annak idején a legendás színészről, Hegedűs Gyuláról akarta elnevezni a gödöllői színtársulatát. Arról a Hegedűs Gyuláról, akit bálványként csodált, és aki miatt elhatározta, hogy hozzá hasonlóan a máriabesnyői temetőben szeretne nyugodni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Halála után vált valóra Pécsi Ildikó álma

Fotó: MTVA

A színésznő évek óta több darabon is együtt dolgozott L. Péterfi Csabával, vele együtt tervezgette a társulat megalapítását, ám erre éltében már nem kerülhetett sor. Ám mivel L. Péterfi elhatározta, hogy gondosan ápolja majd Pécsi szellemi örökségét, mindent megtett, hogy létrejöjjön a Pécsi Ildikó Színtársulat Egyesület. Ez meg is történt, a Budapest Környéki Törvényszék a napokban postázta a végzést Csabának, aki lelkesen mesélt a -nak a valóra vált álomról.

„Való igaz, Ildikóval sokáig tervezgettük a közös színtársulat megalapítását. A halála után azokkal az emberekkel, akikkel együtt dolgoztunk, biztosak voltunk abban, hogy ha létrejön a társulat, azt csak róla nevezhetjük el. Így is lett. A társulat kizárólagos névhasználatát én kaptam meg” – kezdte a -nak L. Péterfi Csaba, aki azt is elárulta, hogy a Pécsi Ildikó Színtársulat Egyesület első bemutatója a Fekete Péter című zenés vígjáték lesz június végén, aminek korábban, amíg az egészségi állapota engedte, Ildikó volt a játékmestere.

Fotó: L. Péterfi Csaba

A fogadott fiú azonban nem csak a társulattal óhajtja ápolni a Kossuth-díjas színésznő emlékét. Pénteken egy kiállítás nyílik, amin azok a képek lesznek láthatóak, amiket a legendás fotóművész, Keleti Éva készített egykor Pécsiről, ősszel pedig egy állandó, úgynevezett életmű kiállítás nyílik Gödöllőn, a tárlaton a színésznő személyes tárgyait, díjait is kiállítják.

„Ezek mellett ősszel Pécsi Ildikóról nevezzük majd el a gödöllői Művészetek Házában található belső kertet és a szabadtéri színpadot” – avatott be minket a részletekbe L. Péterfi Csaba, a színésznő legfőbb bizalmasa.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?