SZTÁRDZSÚSZ

Nem tudni, mi lesz a sorsa Pécsi Ildikóék szeretett „tündérkertjének”

Nem született végrendelet Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos házáról, így a „tündérkertről” sem, amit a házaspár nagy becsben tartott. A művésznő fogadott fia, L. Péterfi Csaba aggódik, mi lesz majd, ha eladják.
  • Szerző: Ripost

– Itt van a kertben még az a hatalmas Borzaskának elnevezett gesztenyefa is, amit Ildikó nagyapja tett földbe. Itt virul nyaranta a magnólia, nagyobbik unokája születésének emléke. Ildikó szinte mániákusan ültette a fákat és beszélgetett velük. Tucatnyi madáritató van az arborétumnak is beillő kertben. Imádott itt üldögélni, sétálni Lajos bácsival, és figyelni, hallgatni a rengeteg hozzájuk szokott énekesmadarat, még néhány madárfészket is megőrzött. Autóbalesete után járókeretre támaszkodva fogta a locsolótömlőt, a kertjében talált vigaszra, tanulta a szerepeit. Mindenki tudta, hogy a bemutatók után nem virágcsokornak, hanem kerti növénynek örül – mesélte a Blikknek aggódva L. Péterfi Csaba, Pécsi Ildikó fogadott fia.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bors

Majd tovább sorolta aggodalmát: az új tulajdonos kivághatja a Kossuth és Széchenyi emlékére ültetett két cukorsüvegfenyőt, ahogy Bajor Gizi bokrát, vagy éppen azt a három fenyőt, amelyet Csaba fia születésekor telepített a színésznő.

Fotó: Bors

Kiderült: bár rengeteg dologról végrendelkezett a házaspár, a házról és a kertről nem tettek említést.

– A hagyaték része az ingatlan, amit eladhatnak a házzal együtt. Mondtam Csabának, Ildikó fiának, ha így lesz, akkor azt a liliomfát szeretném elvinni valahová átültetni, amit az édesanyja a Kossuth-díja emlékére kapott tőlem. Minden növényt nem lehet megmenteni, túl nagyok – árulta el a művésznő fogadott fia, aki hozzátette: ha eladják a házat, az új tulajdonos dönt arról, hogy átrendezi-e a kertet.

Kiállítás biztosan lesz a hagyatékból

Először csak időszaki, később állandó Pécsi Ildikó-kiállítást terveznek a házaspár gyermekei, aminek a Gödöllői Művészetek Háza ad majd otthont, éppen úgy ahogyan Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó kiállításának a róla elnevezett sportpálya. A művésznő családja, a két Csaba most próbálja kiüríteni, dobozokba szortírozni a hátrahagyott ingóságokat, ezek között rengeteg fotó, levél, jegyzetek, iratok, és sok „régi, padláson talált kincs” lesz majd, de találtak videó kazettákon különleges felvételeket is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?