SZTÁRDZSÚSZ

Nem találod ki, hány éves ma Zorán!

Generációk nőttek fel dalain, mégis hihetetlen, hogy az énekes már ennyi idős...
címkék:
  • Szerző: A.Z.

Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, énekes, zeneszerző, fél évszázada a magyar könnyűzenei élet egyik legismertebb szereplője március 4-én ünnepli 75. születésnapját.

Az énekes 1942. március 4-én született Belgrádban. Öccsével a három évvel fiatalabb Dusánnal 1948-ban jöttek Magyarországra, amikor apjukat diplomáciai szolgálatra vezényelték Budapestre.

Zorán a Radnóti Gimnáziumban érettségizett, majd felvették a Műegyetem villamosmérnöki karára. Gimnáziumi évei alatt testvérével lejárt az Andrássy úti ifjúsági klubba, ahol a hagyományos tánczenét játszó együttes tagjai néha átengedték nekik hangszereiket, így kezdték saját zenéjüket játszani.

Élete első igazi gitárját 1959 szilveszterén apja hozta külföldről, nem sokkal később megalakította első együttesét, Zenith néven.

Két évvel később megkötötték első szerződésüket 1961-ben a Metró klubbal, amelynek aztán – belügyminiszteri engedéllyel – a nevét is felvették. 1961-ben elindultak a Ki mit tudon. Bár a döntőben alig pár percig tartott a fellépésük, miután leégtek az erősítők, a közvetítés országosan ismertté tette őket.

A Metró 1972-ben felbomlott, ebben az évben Zorán a Taurus Ex-T együttesben basszusgitározott Som Lajos helyén, de egy év múlva ez a formáció is megszűnt.

Ezt követően külföldön vendéglátózott, majd itthon dolgozott, szólókarrierje csak 1977-ben, első szólólemezének megjelenésével vett lendületet. Az album, amelynek legtöbb dalát Presser Gábor írta, az év nagylemeze lett, Zoránt pedig az év énekesének választották. Legtöbb számának zenéjét azóta is Presser, szövegét Dusán írja, s időnként külföldi szerzők dalait is előadja magyar szöveggel. Zorán legutóbbi lemeze a 2016-ban megjelent Elszeretett dalok.

Zorán a hatvanas évek óta jelen van a zenészpályán, sikere azóta is töretlen, nemcsak a negyven felettiek, hanem a fiatalok körében is népszerű. Tizenöt stúdiólemeze, számos válogatása és koncertalbuma jelent meg, közülük több arany- és platinalemez lett - írja a Lokál.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?