SZTÁRDZSÚSZ

Nagy tervei vannak Farkas Bertalannak, aki 40 éve járt az űrben

Kedden volt 40 éve, hogy Farkas Bertalan az űrben járt. Eddig minden ötödik évben megünnepelte az évfordulót, ám a koronavírus miatt idén erre nem kerülhet sor.
  • Szerző: angie

1980. május 26-án, azaz pontosan 40 évvel ezelőtt az első magyar­ként meghódította az űrt Farkas Bertalan. Sajnálatos, de a jelenlegi vírushelyzet nem teszi lehetővé, hogy méltó módon ünnepelhessék a neves alkalmat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Mti

Farkas Bertalan a -nak elárulta, bár készült a nagy napra, megérti a helyzetet.
„A 2020-as évben hihetetlen fontos események lesznek. Most van 40 éve, hogy fent jártam az űrben. Minden 5. évben megünnepeljük a honvédelmi miniszter támogatásával, baráti körben is, de idén ez elmaradt a koronavírus miatt. Várhatóan a Nemzetközi Űrhajós Szövetség szeptember végére tervezett 33. kong­resszusa is tolódik, amire 100, a világűrben már járt kollégát hívtam meg Magyarországra. Bízom benne, hogy ha idén nem is kerülhet sor erre, jövő évben be tudjuk pótolni” – mondta Farkas Bertalan, aki nem számított meglepetésre, mégis egy igazán nemes felajánlást kapott orosz barátaitól.

Fotó: Mti

„Jövőre lesz 60 éve, hogy Gagarin fent járt az űrben, de az oroszok felajánlották, hogy elhalasztják a megemlékezést, ha én nem tudok idén ünnepelni. Nem találtam szavak” – árulta el Farkas Bertalan, aki az űrrepüléssel Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság Hőse lett, Ukrajna Aranycsillagának birtokosa és később az Űrhajósok Nemzetközi Szövetsé­gének alapító tagja. Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Ma­gyarországnak, és mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében. „Visszavágyom a világűrbe, de szerencsésnek érzem magam, hiszen jókor születtem, és jókor voltam jó helyen” – fejezte be Farkas Bertalan.

Gyerekeivel hónapok óta csak telefonon tartja a kapcsolatot

Nem csak a koronavírus, de a távolság miatt is csak telefonon tartotta gyermekeivel a kapcsolatot az utóbbi hónapokban Farkas Bertalan. „A gyermekeim közül ketten Amerikában: Miamiben és Washing­tonban élnek. Saját családjuk van, és vannak unokáim is. A lányom itthon él a családjával. Mindannyian alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, és csak telefonon tartottuk a kapcsolatot. Amikor Skype-on (videótelefonon) hívtam és láthattam őket, az hihetet­len élmény volt. Összevissza tudtam volna puszilgatni őket! És itt meg kell jegyeznem, hogy ez is az űrkutatásnak köszönhető” – szögezte le az űrhajós.

 

És ezeket olvastad már?