Létrehozva: 2019.10.18.

Őszintén vallott Mága Zoltánról a hegedűkészítője

Világversenyekre jár, miközben szegény gyermekeket támogat,  mesterkurzusokat tart a világ bármely tájáról érkező tehetségeknek és 63 évesen is folyamatosan fejleszti a tudását. Európa legnagyobb hangszerkészítő szaktekintélyei között tartják számon a magyar Aranykoszorús hegedűkészítő mestert, Mága Zoltán hegedűművész jó barátját, Rácz Pált.

Rácz Pál éppen a Shanghai-i világkiállításra készül most is, pedig nemrég tért haza Olaszországból. Lételeme, hogy folyamatosan kitekintsen a nagyvilágba és lássa: merre halad a hangszerkészítés.

“Évekig külföldön zenéltem, esténként játszottam, napközben pedig kerestem a hangszerészek kegyeit. Forgácsot söpörtem, csak hogy ott lehessek a közelükben és figyeljek” – meséli Rácz Pál, aki ma már a Magyar Hangszerész Szövetség, sőt az Olasz Hegedűkészítő Szövetség tagja is. Ez az alázatos szorgalom és a szakma szeretete élteti a mai napig.

Imádja a fiatalokat, az Olasz Hegedűkészítő Szövetség versenyén immár harmadik alkalommal választották be a nagytekintélyű szakmai zsűribe idén szeptemberében.

A Firenze melletti Sesto Fiorentino városában megrendezett versenyre a világ minden tájáról egyaránt érkeztek profi és amatőr hangszerkészítők, Dél Koreától, Malajzián át egészen Mexikóig, hogy megmérettessék magukat a hegedűkészítés hazájának is nevezett Itáliában. Rácz Pál korábban maga is versenyzőként indult ezen a versenyen és több ízben dobogósként végzett 1:1 kópia kategóriában hangszereivel.

A zsűri tagjai olyan neves művészek és hangszerészek voltak még, mint Mischa Myski csellóművész, tiszteletbeli elnök, Gualtiero Nicolini, az Olasz Hegedűkészítő Szövetség elnöke, Fabio Chiari, a Toszkán hegedűkészítő iskola elnöke, Lorenzo Frignani a hegedűkészítő mesterek zsűrijének elnöke, Marco Coppiardi és Davide Sora hegedűkészítő mesterek.

“Nagyon nagy felelősség a fiatalokat elindítani a pályán. Napi 12 órán keresztül zsűriztük a hangszereket, összesen 4-500-at. Nagyon szeretem, hogy a zsűri többi tagjától is tanulok ilyenkor rengeteget.”

Amikor még ő kezdte, szakirodalom sem volt Magyarországon. Angliáig kellett mennie, hogy beszerezze a könyveket. Ma már ő oktat, rengeteg magántanítványa van és tanít a Wiener Konzervatóriumban. A neves brit szaklap, a Strad magazine 2019 júliusában többoldalas cikket közölt róla, ami hatalmas elismerés.

Lánya és veje is ezt a szakmát választotta, így már biztosan tovább öröklődik a Rácz név a hegedűkészítés érájában.

“A hegedű a barokk kor gyermeke és annak ellenére, hogy ötszáz éve létezik, a formája, felépítése, szerkezeti részei, díszítése gyakorlatilag nem változott. Újítani persze lehet: esztétikában és legfőképp hangerőben , hiszen az elektronika által egyre nagyobb kihívásaink vannak” – mondja a mester.

Egy jó hegedűs kezében ez a hangszer igen fürge. Olyan ez, mintha kooprodukció lenne: a gondos építési szakértelemmel készült hangszer egy kiváló játéktechnikával rendelkező hegedűs kezében virtuóz teljesítményt eredményez. Valahogy így lehet leírni Rácz Pál és Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész kapcsolatát is.

“Mága Zoltán a plafonon játszik. Nála nincs más, csak maximum. Ilyen maximumon készítem ezért az ő hegedűjét” – meséli elismeréssel az Olasz Hegedűkészítő Szövetség magyar tagja, Rácz Pál.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: szakítása után máris egy másik nővel flörtölt a TV2 sztárja - videó

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

mandiner.hu

Orbán Viktor hamarosan beszédet mond a CPAC Hungaryn – itt követheti élőben

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

ripost.hu

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

A gyerekek élete is felfordult, így küzd a rák ellen Katalin hercegné

SZTÁRDZSÚSZ

"Újjászületés" - Ezt művelték a levegőben Vajna Timi testével - Fotó

SZTÁRDZSÚSZ

Újabb RTL-es műsor titkos szereplőlistája szivárgott ki

SZTÁRDZSÚSZ

Forró naciban villantott Lil G, a rajongói kiakadtak