SZTÁRDZSÚSZ

Liptai Claudia vallomása: Ez a legfontosabb, amit a lányomnak adhatok

Liptai Claudia és Gesztesi Károly kislánya már 12 éves, és szép lassan bontogatni kezdi szárnyait. Már saját Instagram-profilt kezel, követői száma pedig napról napra nő.
  • Szerző: Buster

Gesztesi Panka mégsem akar a szülei nyomdokain járni, ő inkább saját jogon, a sportban szeretne maradandót alkotni. Liptai Claudia csak a %%-nak mesélt arról, hogy küzdenek meg vállvetve a kamaszkor nehézségeivel.

%%: Panka 12 éves, érzékeny korban van. Nehéz megtartani az anyuka és a barátnő közötti egyensúlyt?

Liptai Claudia: Ez tízpercenként is tud változni. Nincsenek konkrét határvonalak a barátnőség, a legfőbb bizalmas és az anyaság között. Minden vagyok egyben, és azt hiszem, ez így van rendjén.

Panka nagyon erős személyiség, de egyelőre főleg arra hagyatkozik, amit én gondolok a világról.

Egy ideje viszont próbálom elérni nála, ha értelmét látja, szálljon velem vitába. Egyébként fura, mert közben nem szeretem, ha ellentmond nekem…

 

P~A~N~K~A (@gesztesipanka) által megosztott bejegyzés,

 

%%: Jó vitapartnere vagy Pankának?

L. C.: Igazából nem… Nagyon hasonlóak vagyunk, és ez egy tényleges vitában nem annyira hasznos. Alapvetően viszont meggyőzhető, mert tényleg figyel az érveimre, és képes elfogadni, ha igazam van. Azt nem tudom, mi van, ha nincs igazam, mert ilyen még nem fordult elő – nevet. - Olyan elő szokott fordulni, hogy én kérem, hogy valamit így vagy úgy csináljon, mire ő kijelenti, hogy biztosan nem, majd mégis úgy csinálja…

%RIPOST%: Önállóságra neveled őt, vagy inkább burokban próbálod tartani?

 

A legfontosabb, amit adhatok neki batyuként az életre, az éppen az önállóság.

L. C.: Ha képes lesz a saját sorsáról önmaga jó döntéseket hozni, akkor én szülőként jó munkát végeztem. Én gyerekként és felnőttként is édesanyám feltétlen bizalmát élveztem, és ez a bizalom rengeteget épített rajtam és óriási lendülettel lökött arra, ahol most vagyok. Ugyanezt a bizalmat nyújtom én is Pankának, és ez beválik.

%%: Semmi szigor?

L. C.: Dehogynem! Én egy kicsit talán szabálykövetőbb vagyok, mint édesanyám volt. Hiszek abban, hogy a szabályok biztonságot adnak egy gyermeknek. Persze nem vagyok egy házisárkány, de az biztos, hogy amit meg kell tanulni, azt meg kell tanulni, és időben le kell feküdni este…

%%: Mi a helyzet a közösségi oldalakkal? Panka nemrég feltűnt az Instagramon és már most szépen nő a követőtábora.

L. C.: Na, ez az egyik olyan terület, ahol részemről nagyon fontos az odafigyelés. Valójában évekkel ezelőtt hozta létre az Instagram-profilját, de csak most engedtem, hogy nyilvánossá tegye. Egyrészt nem szerettem volna, hogy megtalálják olyan emberek, akik a szülei ismertsége miatt támadják, másrészt vártam, hogy lássa, milyen csapdákat rejt a közösségi média, mielőtt élesben elkezd vele foglalkozni. "

"Õ ezt elfogadta, mint ahogy azt is, hogy szigorú kontroll alatt tartom az oldalát. Meg kell beszélnünk, hogy milyen képeket posztol és mit ír, mielőtt azt nyilvánosságra hozza.

"Hála istennek, egyelőre nem találta meg semmilyen fura alak, de nem ringatom magam abba a hitben, hogy ez így is marad… Az biztos, hogy egy szülőnek arra nagyon oda kell figyelnie, milyen hatások érik a gyereket az online térben." 

%%: Mit tanít neked Panka?

L. C.: Azt, hogy minden igazsághoz több út vezet, és nem csak az járható, amit én annak hiszek. Ha nem is értek vele egyet, megtanultam megérteni az ő álláspontját, és ez csodálatos egyensúlyt teremtett közöttünk.

%%: Látod önmagad benne?

L. C.: Igen, folyton. De ki mást is láthatnék benne, ha nem önmagamat, hiszen az én vérem! Ami viszont ennél fontosabb: látom őt magát, mint önálló entitást. Olyasvalakit, aki nem akar csak a híres szülők gyermeke lenni. Ebben rengeteget segít a sport, hiszen ott nem számít semmi, csak a vegytiszta teljesítmény. Kapott egy minőségi életet, ami csak az övé. Ott nem mondhatják, hogy valami azért sikerült, mert ő a Liptai és a Gesztesi gyerkőce. Ráadásul nagyon komolyan veszi. Most is edzőtáborban van, és keményen tolja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?