SZTÁRDZSÚSZ

Összefogott a hazai sztárvilág a koronavírus-pánik ellen

Rengeteg téves információ és álhír kering az interneten a koronavírussal kapcsolatban. Ők azok a hírességek, akiket érdemes követned, ha a valós hírekre vagy kíváncsi.
  • Szerző: Buster

A koronavírus elleni harc egyik legfontosabb fegyvere a hiteles és pontos tájékoztatás. A kormány ennek érdekében minden lehetőséget megragad arra, hogy az információkat minél szélesebb körhöz el tudja juttatni. Ennek érdekében hozták létre a koronavirus.gov.hu weboldalt és a Koronavírus tájékoztató oldal névre keresztelt Facebook-oldalt is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor a járvány terjedésével a kamuoldalak aktivitása is felerősödött. Ezek azok, amelyek hangzatos címekkel tesznek közzé pánikkeltő álhíreket, amelyekkel gyakran nagyobb károkat okoznak, mint maga a vírus. A magyar hírességek ezért döntöttek úgy, hogy saját közösségi oldalaikon teszik közzé a hiteles információkat. Először Berki Krisztián és felesége ajánlotta fel erre a célra a Facebook- és Instagram-oldalaikat, mára pedig folyamatosan bővül a segíteni akaró ismert emberek köre.

Fotó: Sulyok László

Tóth Gabi: Meg kell állítani a kamuhírek terjedését

Az énekesnő szinte minden fontos, a társadalom egészét foglalkoztató kérdésben megfogalmazza véleményét a közösségi oldalain. Most a koronavírus miatt életbe lépett szigorú intézkedések kapcsán elsőként ajánlotta fel segítségét olyan zenész ismerőseinek, akik a koncertek lemondása miatt bajba kerülhettek. Ugyanakkor ő is egyetért azzal, hogy követőit el kell látnia a lehető legpontosabb információkkal.

„Közszereplőként és édesanyaként is érzem a felelősségemet. Otthon az a dolgom, hogy megvédjem a kislányomat és természetesen Gáborral együtt fokozottan betartjuk az előírásokat. Ugyanakkor azt is tudom, hogy egy-egy posztommal rengeteg embert érek el, így nem kérdés, hogy minden fontos és hiteles információt megosztok majd a követőimmel. Ezekben az időkben nagyon fontos, hogy senki ne üljön fel az álhíreknek, hiszen azok terjedése komoly pusztításra képes...”

– fogalmazott az énekesnő.

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Csonka Pici nem érti, miért osztanak meg butaságokat

Az énekes-színész gyakran kikerekedett szemmel pörgeti a közösségi oldalak hírfolyamát, és nem érti, néhány ismerőse hogyan oszthat meg ekkora butaságokat akár a koronavírussal, akár bármi mással kapcsolatban.

„Sajnos már megszoktam, hogy alapos szűrön kell átfuttatni az interneten és különösen a közösségi oldalakon terjedő híreket. Tudjuk jól, hogy a dezinformáció korát éljük, ahol virágoznak a lájkvadász oldalak. Néha elszörnyedek és elgondolkodom, amikor azt látom, hogy intelligens ismerőseim miket osztanak meg, például a koronavírussal kapcsolatban. Én a leghitelesebb forrásnak azokat az ismerőseimet gondolom, akik a vírussal leginkább fertőzött területeken élnek. Az ő posztjaikat rendszeresen meg is osztom”

– mondta a színész.

L.L. Junior: Sokkal jobban félek a pániktól

A rapper kötelességének érzi, hogy követőihez eljuttassa a valós híreket.

„Természetesen féltem a családomat a vírustól, de tisztában vagyok vele, hogy a fertőződés megelőzhető, ha betartjuk a higiéniai előírásokat. Így sokkal jobban félek a pániktól, amit többnyire az álhírek okoznak. Ezért döntöttem úgy, hogy minden hiteles információt megosztok az oldalaimon”

– mondta lapunknak az énekes.

Fotó: Szabolcs László / Ripost

Kis Grófót megijeszti az álhírek terjedése

A mulatóskirály rengeteget utazgat szerte Magyarországon, és eljut a legeldugottabb településekre is.

„Ijesztő látni, hogy bármerre járok, az emberek félnek és egymásnak adják át a butaságokat, amiket valaki hallott vagy olvasott az interneten. Én mindenhol elmondom, hogy honnan szerezzenek információt, de ez nyilvánvalóan nem elég. Ezért én is megosztom majd a követőimmel a pontos információkat”

– ígérte a mulatós sztár.

Fotó: Markovics Gábor

Kulcsár Edináék minden eszközzel támogatják a hiteles tájékoztatást

Az édesanya és férje, Csuti mindketten hatalmas követőtáborral rendelkeznek, ráadásul Csuti az egyik legnagyobb hazai influenszer-ügynökség tulajdonosa, így óriási elérést képes generálni a közösségi médiában.

„A férjemmel megbeszéltük, hogy minden eszközünkkel támogatjuk a hiteles tájékoztatást. Természetes számunkra a társadalmi felelősségvállalás, így mindketten posztoljuk majd a vírussal kapcsolatos híreket. Csuti pedig erre kérte azokat a hírességeket is, akikkel együtt dolgozik, mint Megyeri Csilla, Horváth Gréta, Dér Heni és Tápai Szabina

– mondta a -nak a műsorvezető.

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Németh Kristóf: A butaságra sajnos nincs ellenszer

A színész szerint is sokkal nagyobb bajt jelent a félretájékoztatás, mint maga a vírus.

„A koronavírusnál is nagyobb baj az emberi butaság, hiszékenység, a rémhírterjesztés és a pánikkeltés. Ezekre sajnos senki nem fogja megtalálni az ellenszert. Egyetlen fegyverünk az, ha hiteles hírforrásokból tájékozódunk és erre felhívjuk mindenki figyelmét. Ha van haszna annak, hogy az embert sokan követik a közösségi média felületein, akkor éppen az, hogy lehetőségünk van a valós információk terjesztésére. Éppen ezért én mindent elkövetek annak érdekében, hogy a követőim minél több és pontosabb információkat kapjanak”

– nyilatkozta a színész.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?