SZTÁRDZSÚSZ

Íme, Bernáth József kedvenc húsvéti kalácsának receptje!

A tapasztalt sztárszakács örömmel osztotta meg rajongóival exkluzív kalácsreceptjét. Ezzel a fonott finomsággal te is megkoronázhatod az ünnepi asztalt!
  • Szerző: Doris

A húsvéti kalács a sonka, a torma és a tojás mellett az ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke, ha azonban a sztárséf, Bernáth József exkluzív receptje alapján gyúrjuk a tésztát, garantáltan különleges ízélményben lesz részünk!

Lássuk, hogyan készíti a fonott finomságot a tapasztalt mesterszakács!

Recept 1 db kb. 500 g-os kalácshoz:

  • 170 ml tej

  • 15 g élesztő

  • 350 g liszt

  • 35 g porcukor

  • 35 g vaj

  • 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez

  • 4 g só

  • 1 vaníliarúd kikapart magja

  • ½ citrom reszelt héja és/vagy ½ narancs reszelt héja

A tejet meglangyosítjuk. Ha túlmelegedett (beletesszük az ujjunkat és sokkal melegebbnek érezzük), akkor hagyjuk egy kicsit hűlni! Egy keverőtálba - amibe majd bele fog férni az összes alapanyagunk - kiöntünk egy keveset a langyos tejből, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kis időre állni hagyjuk, amíg felfut. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, és a többi hozzávalót, összegyúrjuk és simára dagasztjuk.
Hagyjuk pihenni a tésztát legalább 20 percig, majd határozottan gyúrjuk át, és adjunk neki további húsz perc pihenőidőt.


Amikor a tészta újrakelt, osszuk hatfelé, és formázzunk gömböket belőle. Pihentessük 8-10 percet. Ezután gilisztákká sodorjuk a tésztagombócokat úgy, hogy a szálak a végek felé elvékonyodjanak. Fonáskor annyi a trükk, hogy felváltva mindig oldalról, befelé emeljük a szálakat. A két végét bátran nyomkodjuk össze, hogy sülés közben ne nyíljon szét!

Kenjük meg az enyhén felvert egész tojással, majd hagyjuk kelni húsz percig meleg, párás helyen. Ha letelt a 20 perc, kenjük meg újra és hagyjuk pihenni amíg a rákent tojás megszárad - ez körülbelül 12-15 percet vesz majd igénybe szobahőmérsékleten.


190 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!

És ezeket olvastad már?