SZTÁRDZSÚSZ

Így működhetett a Megasztáros apjának bűnszervezete

A férfi ellen 2015-ben adtak ki nemzetközi körözést, miután megszökött az igazságszolgáltatás elöl. Feltehetően Vietnamban tartózkodik. De hogy mûködhetett a szervezete?
  • Szerző: Buster

2010-ben derült ki, hogy a Megasztárban feltűnt tehetség, Nguyen Thanh Hien szüleit és féltestvérét embercsempészettel gyanúsítják. Édesapját és bátyját előzetesbe helyezték, míg édesanyja házi őrizetben várta a tárgyalásokat. Még az év decemberében ki is engedték az apát és a fivért, de sejteni lehetett, hogy hosszú tárgyalássorozat vár rájuk a bűnszervezetben elkövetett embercsempészet fennálló vádja miatt.

Hien édesapja, Nguen Tun Ahn 2015 júniusában nem jelent meg az éppen aktuális tárgyalásán, ezért azonnal nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene - ez egyébként ma is érvényben van. A családfő feltételezések szerint hazájába, Vietnamba szökött. Már csak azért is valószínűsíthető ez, mert a távol-keleti ország és Magyarországnak között nincs érvényben kiadatási egyezmény, így a hatóságok  gyakorlatilag bottal üthetik Nguen Tun Ahn nyomát. Ráadásul, bármilyen furcsa is, az embercsempészet Vietnamban nem számít bűncselekménynek.

Ha azonban Hien apja elhagyja az országot és Vietnamon kívüli területen elfogják, akár tizenhat évet is kaphat.

A bíróság így sem tétlenkedik

Hien édesanyja, és féltestvére Magyarországon maradt, eleget tesznek kötelezettségüknek, megjelennek a folyamatosan zajló tárgyalásokon. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a családfővel, vagyis a bűnszervezet fejének tekintett édesapával tartják –e a kapcsolatot. Ugyanakkor nyugodtan megtehetik, hiszen az ügy nem nyomozati szakban van, így nem valószínű, hogy a hatóságok lehallgatnák a család telefonjait.

Eközben Hien…

A fiatal énekesnő jelenleg nyári szünetét tölti Magyarországon, de szeptemberben visszatér Amerikába, ahol a patinás Berklee College of Music egyetemen tanul, ráadásul kiváló eredménnyel. Fényűző életét rajongói folyamatosan nyomon követhetik a különböző közösségi oldalakon.

Az énekesnő meg is mutatta követőinek - és talán nemcsak nekik -, mit tud most a harmadik szemeszter végén.
 

Hien arcán nyoma sincs az aggodalomnak. Az édesapját érintő bűncselekmény ügyében csupán egyetlen alkalommal szólalt meg, még a kirobbanásakor, és csak annyit mondott, hogy szülei és fivére is ártatlanok. Ezzel némileg ellentmond a tény, hogy édesapja szökésben van…

Hogy működhetett a szervezet?

A vád szerint a családfő és a huszonöt fős, általa irányított bűnszervezet egy éven át több száz vietnami állampolgárt utaztatott be az országba, hogy aztán hamis iratokkal, Nyugat Európába, főleg Németországba juttassák őket. Személyenként akár egymillió forintot is kereshettek az ügyleten, így becslések szerint egymilliárddal (!) gazdagodhattak 2009-ben. A %% jól értesült informátora elárulta a trükköt, amivel a turistának álcázott vietnamiakat „kint felejtették” nyugaton.

A Megasztár alatt Hien szülei többször szerepeltek a TV2 műsorában

"Egy időben sokat hallottam az ügyről, mivel az ismerőseim között akadt néhány, akik jól ismerték a családot. Õk mesélték, hogyan is mentek a dolgok akkoriban. Az ide érkező Vietnamiakat néhány napra elszállásolták, de csak addig, amíg összejöttek annyian, hogy megtöltsenek egy turistabuszt.

Megkapták a papírjaikat és már indulhatott a vidám kis kompánia „nyaralni” Németországba. Ahogy megérkeztek egy nagyvárosba, nézelődni indultak, majd mire a kísérőjük egyet pislantott, már fel is szívódtak a tömegben.

A busz pedig jöhetett haza üresen. Hogy ezért kapott-e bárki pénzt, azt nem tudom, arról nem szólt a fáma”- mesélte informátorunk.
 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?