Létrehozva: 2020.06.04.

Dér Heni: Mindig is büszke magyar voltam!

A Nemzeti Összetartozás Napjára videoklip készült, mely a kulturális összetartozásunkat szimbolizálja. Idén az emléknap a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója is.

A Nemzeti Összetartozás Napjára készült klipben számos magyar előadó szerepel, többek között Dér Heni is, aki vajdasági származása miatt pontosan tudja, mit jelent valójában határon túli magyarnak lenni.

Dér Heni
Fotó: Szabolcs László / Ripost

Trianon sokak számára máig egyenlő a keserűséggel, hiszen akkor, 1920. június 4-én durván megcsonkították Magyarországot. Az elcsatolt területeken ragadt magyar családok pedig jórészt hontalanná váltak. Heni a Ripost-nak őszintén beszélt arról, mit jelent számára mindez. Ahogy arról is, milyen nehéz volt származása miatt állandó megkülönböztetésben felnőnie. „Most emlékezünk a trianoni békeszerződés 100. évfordulójáról, ami sajnos számunkra nem ünnep, de nagyon fontos nap kell hogy legyen. Meg kell emlékeznünk és foglalkoznunk kell a határon túl rekedt honfitársainkról” – kezdte Heni, akinek nem véletlenül vált fontossá az összetartozás érzése.

„Gyerekként nem értettem, miért nem szólalhatok meg magyarul, hogy miért kell szerbül tanulnom az iskolában. Miért kell titkolóznom a Vajdaságban és miért nem vállalhatom büszkén, hogy magyar vagyok. Nem értettem, hogy miért nem járnak nekünk is azok a jogok, mint más nemzeteknek. Mi, határon túli magyarok is ugyanazt a nyelvet beszéljük, és ugyanolyan nemzeti identitástudatunk van, mint azoknak, akik az anyaországban nőttek fel. Sokáig nem éreztem magam otthon a Vajdaságban, hisz ott magyarnak számítottam, de az anyaországomban szerbként tekintettek rám. Szerencsére mára ez megváltozott. Van az itthon és az otthon. Mindig is büszke magyar voltam, de annyi küzdelem és szenvedés után most, 30-on túl, még inkább annak érzem magam. Én nagy hazafi vagyok” – jelentette ki Dér Heni.

Az énekeső elvégezte a politológus szakot és tagja lett a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának, ahová azután lépett be, hogy már évek óta Magyarországon élt. Sikeres nőként sem felejtette el, hogy honnan jött, identitásának fontosságát jelzi a Vajdaságot jelképező tetoválás is, melyet az alkarján visel. Rendszeresen felemeli a szavát a határon túli magyarságért és minden apró változásnak nagyon örül.

 

Örömmel énekeltek együtt a művészek A Nemzeti Összetartozás Napjára készült dal a Hazám, hazám címet kapta és gyimesi, székelyföldi, kalotaszegi, somogyi és szlavóniai népdalszövegek felhasználásával készült. A klipben szereplő zenészek mind magyarok, akik határon innen és túl születtek. Mező Misi – Gyula, Miklósa Erika – Kiskunhalas, Molnár Levente – Gyergyóremete (Erdély), Földes Eszter – Szekszárd, Csík János – Kecskemét, Nyerges Attila – Budapest, Szvorák Katalin – Losonc (Felvidék), Szarka Tamás – Vágsellye (Felvidék), Pál István „Szalonna” – Visk (Kárpátalja), Dér Heni – Csantavér (Vajdaság), Molnár Ferenc „Caramel” – Szolnok, Keresztes Ildikó – Marosvásárhely (Erdély), Ferenczi György – Budapest.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen titkok derültek ki a legnagyobb világsztárokról

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Otthon-felújítási program: jönnek a részletek, változnak a feltételek

metropol.hu

Kiadta a jelszót az Eb-re a Chelsea-hez hívott magyar focista: „Minél tovább ottmaradni!”

vg.hu

Jóllakott az OTP-vel a legnagyobb román bank

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

SZTÁRDZSÚSZ

„Anyukámmal sem használnék egy fürdőszobát” – A Kőgazdag Fiatalok sztárjával nehéz együtt élni

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

Forró naciban villantott Lil G, a rajongói kiakadtak

SZTÁRDZSÚSZ

Keményen beleállt a híradósokba Németh Kristóf

SZTÁRDZSÚSZ

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!